rss Kansan Raamattuseuran uutisia

24.10.2018

Uskon Yö -tapahtumissa kohtaavat usko ja taide

Uskon Yö –tapahtumia toteutetaan 27.10. eri paikkakunnilla Kittilästä Lappeenrantaan, Alavieskasta Espooseen. Perusidea on se, että seurakunta ja paikalliset taiteilijat toteuttavat ohjelman yhdessä.

Tapiola_UskonYo_2
Uskon Yössä sijaa saavat erilaiset ilmaisumuodot. Kuva on tapahtumasta Tapiolan kirkossa pari vuotta sitten. Tänä vuonna Uskon Yössä Tapiolan kirkossa nähdään näytelmä Freudin viimeinen istunto.


Uskon Yö toteutuu nyt 14 paikkakunnalla. Ohjelmissa on esillä laajasti erilaisia taidemuotoja, draamaa, musiikkia, sirkusta, kuoroja, kuvataidetta ja paljon muuta. Monilla paikkakunnilla myös kävijät saavat itse mahdollisuuden luovaan toimintaan.

Uskon Yö -tapahtumia on järjestetty seurakunnissa vuodesta 2015 lähtien Kansan Raamattuseurasta lähteneestä aloitteesta. Jokainen seurakunta on toteuttanut tapahtuman  omalla tavallaan yhteisen teeman pohjalta. 

Tämän vuoden teema on sovinto

Teema viittaa maamme menneisiin vaiheisiin, mutta myös oman aikamme kysymyksiin. Sovintoa tarvitaan ja etsitään yhteiskunnassa, kirkossa, ihmisten keskinäisissä suhteissa. Ihmiset kaipaavat sovintoa oman elämänsä sisäisten ristiriitojen keskelle.

Lappeenrannassa Lauritsalan kirkossa Uskon Yö on järjestetty joka vuosi.
"Se on ollut hyvä ja erilainen tapahtuma keskellä syksyä", kanttori Timo Lampinen kertoo.

"Seurakunnan monet työalat ovat mukana järjestelyissä. Saamme keskitetyn tapahtuman, jossa on taidetta ja kulttuuria. On hyvä kehitellä yhteinen ilta sen sijaan, että on pieniä erillisiä juttuja. Aiemmissa tapahtumissamme on ollut mukavasti kaiken ikäistä väkeä mukana"

Lauritsalassa ilta aloitetaan herkistämällä korvat ja sydämet kuoromusiikille. Mukana on kuusi etelä-karjalaista kuoroa, joista jokainen tuo ohjelmaan lauluja rauhasta.  Konserttia seuraa talk-show-tyyppinen Rauhan ilta, jota johdattelee Matti J. Kuronen.  Liikkeelle lähdetään lyhyesti Suomen sisällissodan teemoista ja edetään keskustellen ja musiikin kautta maahanmuuttajien kokemuksiin. Yhteisen iltapalan jälkeen vietetään Maailmojen messua, jossa on mukana ystävyysseurakunta Viipurista.

Matalan kynnyksen tapahtuma tavoittaa uusia ihmisiä

Myös Iisalmessa Uskon Yö on toteutettu jo useana vuonna. Diakoni Virpi Jukarainen Iisalmesta on iloinnut tapahtumissa seurakuntien yhteistyöstä.  

"Uskon Yö on hyvä matalan kynnyksen tapahtuma. Se on tuonut mukaan ihmisiä, joita ei muuten seurakunnassa näy. Yhteinen valtakunnallinen aika ja teema antavat sysäyksen lähteä liikkeelle", Virpi Jukarainen toteaa.

Eri seurakunnat ovat tehneet yhdessä erilaisia juttuja kaupungilla ja näin on jalkauduttu kauppakeskuksiin ja muualle. Tänä vuonna tapahtuma keskittyy seurakuntakeskukseen. Työpajoissa voi pysähtyä Sanan äärelle, tanssia afrikkalaisia tansseja ja kokeilla rumpujen soittoa tai perehtyä kaupungin historiaan. Ilta päättyy ekumeeniseen messuun yhteistyössä ortodoksiseurakunnan kanssa.

Myös Nakkilassa on saatu hyviä kokemuksia Uskon yö -tapahtumista.

"Tunnelmavalaistu kirkko lyhyine ohjelmaosuuksineen on koettu positiivisesti erilaisena tapahtumana", lehtori Satu Salo kertoo.

"Olemme etsineet oman paikkakunnan ja lähialueen taitajia niin musiikissa kuin taiteessa. Tällä kertaa mukana on muun muassa paikallinen rumpuryhmä Zamburu.  Kirkossa on esillä kuva- ja lasitaidetta sekä maalauksia.

Alun perin Uskon Yön idea on lähtenyt Anna-Mari Kaskisen aloitteesta Vivamossa, Lohjalla järjestetyistä taidetapahtumista. Tapahtuma on tarjonnut taiteilijoille tilaisuuden teostensa esittämiseen ja samalla mahdollisuuden päästä vuorovaikutusteen yleisön kanssa.  Uskon yö viittaa myös hengellisessä vaelluksessa koettavaan yöhön tai erämaavaiheeseen.

Uskon Yö 2018 seurakunnissa 27.10.

Uskon Yö Facebookissa.Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä