Tarinoiden majatalon uutisia

9.11.2018

Paimenet pääosassa Torstaiteatterin uudessa esityksessä

Jyväskylässä toimivan Torstaiteatterin uusi näytelmä Paimenet tuo uuden näkökulman Luukkaan evankeliumin joulukertomukseen.

torstaiteatteri-paimenet-taistelu
Torstaiteatterin Paimenet-näytelmä avaa uusia näkökulmia tuttuun jouluevankeliumiin. (Kuva Mika Lahtinen)


Näytelmän käsikirjoitus on syntynyt esittävän ryhmän yhteistyönä.

– Näytelmä kertoo pelosta ja pärjäämisestä, ohjaaja Mika Lahtinen kertoo.

– Siinä kysytään, olenko onnistunut elämässäni vai valuuko se hukkaan ja kelpaanko omana itsenäni itselleni, toisille tai Jumalalle.

Paimenet vartioivat yöllä laumaansa. On pärjättävä valtiaiden varjossa, petojen ja petollisten ihmisten maailmassa. Paimenia saatettiin yhtäältä ihailla ja toisaalta inhota. Monet kansan esi-isistä olivat olleet paimentolaisia ja kuningas Daavid oli alkujaan paimen. Jeesuksen aikana paimenia pidettiin epäpuhtaina, eikä heidän puheillaan ollut painoarvoa.

Kuitenkin juuri paimenille sanoma Jeesuksen syntymästä ensimmäiseksi ilmoitettiin. Samalla tavoin väheksyttyjä olivat naiset, jotka ensimmäisinä saivat todistaa ylösnousemuksesta. Paimenten viestistä Raamatun mukaan kaikki olivat ihmeissään ja naisten kertomasta opetuslapset joutuivat kerta kaikkiaan hämmennyksiin.

Torstaiteatterin esitys välittää viestiä, että jokaista ihmistä tulee kunnioittaa omana itsenään. Ketään ei saa sulkea ulos.

– Jumala on armollinen ja välittää myös siitä puolesta meissä, jota muut pitävät tai jota itse pidämme mitättömänä, Lahtinen toteaa.

– Paimenet Betlehemissä ja naiset haudalla kokivat jotain, minkä jälkeen he eivät olleet entisellään. He, joita ei ollut totuttu huomaamaan, olivatkin erityisiä. Heillä oli tehtävä. Kuulumme kaikki tähän samaan kertomukseen.

Paimenet-näytelmän esitykset 8.11.-13.12.

Jyväskylässä Kulttuuritila Omenapuussa
Vapaudenkatu 24, 40100 Jyväskylä

Tarkemmat tiedot: torstaiteatteri.fi

 Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä