Samassa Veneessä -parisuhdetyöstä

17.11.2017

Avioparityötä perheen parhaaksi

Samassa Veneessä -avioparityö on saanut uuden luotsin. Pastori Terhi Ruokonen-Jalo puhuu sitoutumisen puolesta.

Terhi ja Erkki Jalo r - kuvaaja Amanda Salo

Työssä rinnalla on vahvasti mukana puoliso Erkki, joka toimii yrittäjänä Kouvolassa. Avioparityö on heille tuttua jo sieltä, kun he lähtivät ensimmäiselle leirille nuorena avioparina ja pienten lasten vanhempina.

Puolisot ovat vuosien varrella saaneet kokemusta myös siitä, millaista on kun kumpikin tekee työtä samassa yrityksessä. Kun nuorin lapsi aloitti esikoulun, Terhi päätti toteuttaa pitkään mielessä olleen ajatuksen opiskella teologiaa. Vihkimyksen jälkeen hän toimi pari vuotta seurakuntapappina, mistä hän siirtyi Samassa Veneessä -työn pastoriksi.

Ensimmäisellä yhteisellä leirillä syntyi näky, joka on kantanut heidän suhdettaan.

– Viikko oli meille käänteen tekevä. Tajusimme, että suhteessamme ja meissä on paljon rosoja. Pikkulapsivaihteen pyörteissä ne tulivat esiin ja syyttelimme toisiamme virheistä ja laiminlyönneistä.

– Kohtasimme toisemme avoimesti. Tajusimme, että meidän on etsittävä jatkuvasti tilaa aidolle kohtaamiselle tai suhteemme kuormittuu liiaksi arjen keskellä ja alkaa näivettyä.

Oma kokemus innosti mukaan toimintaan vapaaehtoisina Samassa Veneessä -työssä.

– Olemme saaneet useita kertoja nähdä, kuinka pariskunta löytää toisensa uudelleen ja rakkaus saa tilaa kasvaa.

– Toiveemme on, että puolisot saavat kasvaa yhdessä, joskus ehkä eri tahtiinkin, mutta ei eri suuntiin. Suhteen tunneyhteyden ylläpitämiseen tarvitaan aikaa ja halua kuunnella toinen toisiaan, päivittää suhteen tilaa ja toinen toistensa tunteita ja kuulumisia.

Rosoisten vertaistukea

Samassa Veneessä -työssä on mukana nelisenkymmentä vastuuparia, joita oma hyvä kokemus leireiltä on innostanut mukaan.

– Työn perusta on vertaisuus, yhdessä tekeminen ja se, että olemme kiinni arjessa. Täällä ei pidetä juhlapuheita, vaan ollaan valmiita jakamaan oman elämän karheutta. Tässä myös oppii uutta ja löytää itsestään uusia puolia, Terhi toteaa.

Tulevan vuoden ohjelmassa sekä uusia että hyväksi havaittuja leirejä, kuten nuorille ja seurusteleville pareille suunnattu viikonloppu ja Tahdomme yhä -leiri pidempään aviossa olleille. Lapsiperheille on omia leirejä, jossa käsitellään lapsiperheen, vanhemmuuden ja ruuhkavuosien kysymyksiä. Yksi tapahtuma suunnitellaan erityisesti ensimmäistä kertaa leirille tuleville.

– Avioparileiri voi olla jollekulle juuri se pelastus, jota suhde tarvitsee. Tätä työtä tarvitaan juuri nyt, kun sitoutuneen parisuhteen arvoa vedetään alas. Perheet elävät siinä paineessa.

– Puhun sitoutumisen puolesta. En kuitenkaan ryhdy tiukkapipoiseen väittelyyn, työmme ja mukana olevien parien ja perheiden elämä puhuu työn puolesta.

– Ensi vuoden työ alkaa 19.–21.1. Tuulta purjeisiin -koulutuksella. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Osallistuminen ei sido mihinkään, Terhi kutsuu.

Lue lisää:   avioliitto.fi


Facebook.com/SamassaVeneessaAvioparityo

 


 


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä