rss Kansan Raamattuseuran uutisia

7.6.2018

Rajallinen ihminen – armollisesti keskeneräinen

Krito eli kristillinen toipumistyö on tarjonnut vertaistukea tuhansille suomalaisille. Krito-konferenssissa 10.-12. elokuutta teemana ovat ihmisen rajallisuus ja rajat. Puhujavieraina ovat psykologi Mirja Sinkkonen, terapeutti Päivi Niemi ja rovasti Jorma Kalajoki.

Psykologi Mirja Sinkkonen määrittelee Krito-ryhmät vertaisryhmiksi, joissa omia haavoja voi käsitellä luottamuksellisesti.

Sinkkosen alustusten teemoina elokuun Krito-konferenssissa ovat Sattuu olla minä ja Miten suojelen omia rajojani.

– Jokaiseen meistä on jäänyt haavoja tilanteista, joissa koemme tulleemme loukatuiksi ja ohitetuiksi. Pettymykset kuuluvat elämään, mutta moni on niin pettynyt, että on vereslihalla.

– Kritossa puhutaan asioista, jotka ovat intiimeintä elämässä. Jo sen kuuleminen, että muilla on samantyyppisiä kokemuksia, auttaa toipumisessa.

Krito-ryhmässä ei opeteta muita, mutta ryhmä hoitaa ja auttaa, kun kuulee, miten muut ovat ongelmia ratkaisseet.

– Etenkin asioita, jotka ovat syntyneet varhaisissa ihmissuhteissa, voidaan korjata ihmissuhteissa: toisten hyväksyvä suhtautuminen hoitaa haavoja.

Sinkkosen mukaan muutos lähtee itsestä. On lupa tuntea ja on lupa toipua. On oikeus tulla nähdyksi omasta näkökulmasta, saada myötätuntoa ja päästä vapaaksi vanhoista kokemuksista.

– Minulla on lupa vapautua ihmiseksi, joksi Jumala on minut luonut. Jotta jaksan omassa elämässäni. Jotta lahjani voivat olla käytössä täysimääräisesti.

Armollinen keskeneräisyys

Krito-konkari, rovasti Jorma Kalajoki, yksin konferenssin puhujista, on kirjoittanut kirjan Armollisesti keskeneräinen.

– On vaikeaa lyhyesti sanoa, miten olla armollinen omaa rajallisuuttani kohtaan, Kalajoki naurahtaa. – Ensimmäisenä mieleen tulee itselle nauraminen. En ole maailman napa, vaan aika pieni muurahainen universumissa.

Kalajoki puhuu luomisen evankeliumista.

– Sorrumme usein vertaamaan itseämme toisiin ihmisiin. Ulkonäkö, ominaisuudet tai hengellinen elämäni tuntuvat surkeilta, saatan kokea olevani ihan vääränlainen. Raamattu vakuuttaa läpi linjan, että Luoja on rakkaudella tehnyt jokaisen ihmisen ainoaksi kappaleeksi, ei kenenkään kopioksi. Sitä kutsun luomisen armoksi.

Armon hyväksymiseen ja vastaanottamiseen tarvitsemme usein toista ihmistä. Kalajoki painottaa, että yksikin armollinen ystävä on kullanarvoinen, sellainen, joka osoittaa: olet hyvä tyyppi, olet riittävä, iloitsen sinusta.

Rajat kaikella

Myös konferenssin kolmas puhuja, terapeutti Päivi Niemi on kirjoittanut luentonsa teemoista kirjan. Hän sanoo hämmästyneensä Rajat kaikella -kirjaa kirjoittaessaan, ettei aiheesta ollut vielä yhtään suomenkielistä teosta.

– Rajojen vetäminen on elämässä mitä keskeisin asia. Painimme jatkuvasti sen kanssa, miten vetää jaksamisen, käyttäytymisen tai ihmissuhteiden rajat.

Rajat muotoutuvat varhaisissa lähisuhteissa. Ensimmäisen kerran niitä koetellaan yleensä vakavammin murrosiässä.

Omien rajojen asettamiseen ja niistä kiinni pitämiseen tarvitaan toisinaan rohkeutta tai kiukkua. Jos joku asia kiukuttaa pidemmän aikaa, on hyvä miettiä, mistä se kertoo. Myös jatkuva väsymys saattaa Niemen mukaansa kertoa, että on syytä tarkistaa rajansa.

Jussi Mursula

Krito-konferenssi 10.-12.8.2018, teemana Rajallinen ihminen

Vivamossa, Lohjalla

Puhumme ihmisen rajoista ja keskeneräisyydestä

• Mukana Mirja Sinkkonen, Päivi Niemi, Jorma Kalajoki, Outi Papunen, Ulla Saunaluoma, Merja Lehtinen, Mika Lahtinen, Aino Vesti
  • Musiikki Jari J.T.Mäkinen ja Not Bad Band
  • Mahdollisuus nähdä Vivamon Raamattukylän näytelmä Paratiisin portit

Konferenssi edeltää Krito-ohjaajakoulutus 8.-10.8. työstä kiinnostuneille. Se antaa valmiudet aloittaa krito-toiminta seuraunnassa.

Katso ohjelma tästä.