KRS Koulutuspalvelujen uutisia

21.9.2016

Maahanmuuttajat tuovat tehtävän kotiovellemme

Kun pakolaisten tulva yllätti Suomen, myös seurakunnat ovat olleet aktiivisesti mukana auttamassa uusia tulijoita. Uusi tilanne on tuonut kysymyksiä ja pohdittavaa.

Tehtävä kotiovellamme
John Rezai ja Virpi Nyman rohkaisevat suomalaisia ja maahanmuuttajia tutustumaan toisiinsa arjen kohtaamisissa.

Tähän tarpeeseen pastori, kouluttaja Virpi Nyman on laatinut uuden koulutuksen avuksi niille, jotka kohtaavat maahanmuuttajia työssään tai vapaaehtoisina.

– Tehtävä kotiovella -kurssin tavoitteena on auttaa ymmärtämään muuttajiin liittyvää toimintaympäristöä ja antaa rohkeutta kohdata maahanmuuttaja, Virpi Nyman luonnehtii.

– Koulutus antaa valmiuksia käsitellä mahdollisia ennakkoluuloja ja pelkoja. Kurssilla opitaan soveltamaan myös erilaisia välineitä omasta uskosta kertomiseen eriuskoiselle ihmiselle.

Kurssi sopii parhaiten sellaiselle, joka haluaisi kohdata maahanmuuttajia, mutta ei vielä ole tehnyt sitä tai on tehnyt sitä vähän aikaa. Koulutusta voidaan räätälöidä esimerkiksi sisältämään enemmän tietoa islamista ja muslimeista.

Tutustuminen vie aikansa

– Kun turvapaikanhakijoita alkoi virrata Suomeen, seurasin uutisia ja keskusteluja ja yritin muodostaa kokonaiskuvaa tilanteesta. Samalla sydämessäni oli rukous: mitä minä voisin tehdä, Virpi Nyman kertoo.

– Pelkojen ja hämmennyksen lisäksi tiedostin sen, että vieraiden kasvojen takana on rankkoja ihmiskohtaloita ja kärsimystä, jota en osaa edes kuvitella. Jumala rakastaa jokaista ja hänen sydämensä itkee näiden puolesta, jotka ovat joutuneet lähtemään pakomatkalle. Kristittynä heidän hätänsä pitäisi olla myös minun hätäni.

– Minusta on tärkeää, että kurssilla osallistujat saavat puhua auki myös pelkojaan ja ennakkoluulojaan. Tavoite on antaa tietoa, koska se madaltaa kynnystä kohdata toisesta kulttuurista tuleva ihminen.

– Koulutus auttaa valmistautumaan myös mahdollisiin keskusteluihin uskosta ja Jumalasta. Miten kristittynä kerron uskostani niin, että se on aitoa ja totta, ja samalla annan tilaa sille, että keskustelukumppani uskoo toisin.

Afganistanista kotoisin oleva John Rezai on asettunut perheineen Lohjalle. Elämä alkaa löytää uomansa.

– Kestää todella kauan ennen kuin uudessa maassa ymmärtää elämää ja kulttuuria. Ja naisille se voi olla vielä vaikeampaa, kun oma kulttuuri on ollut niin erilainen. Suomalaiset ovat olleet hyvin avuliaita, varsinkin seurakunnassa, John kiittää.

Hän rohkaisee lähestymään muuttajia, vaikka ilman yhteistä kieltä yhteys olisikin vaikeaa.

– Toisaalta on hyvä antaa tulokkaille aikaa tutustua maahan ja kulttuuriin, esimerkiksi kristinuskon sisältö on monille aivan vieras.

Lue lisää Tehtävä kotiovellamme -koulutuksesta.

seurakuntapalvelut@sana.fi
puh. 0207 681 672