KRS Koulutuspalvelujen uutisia

26.11.2014 4.57

Luukas 10 -elämäntapa kannustaa evankeliumin välittämiseen arjessa

Alunperin Etelä-Afrikassa luotu koulutus nousee Luukkaan evankeliumin 10. luvusta. Kurssi tunnetaan maailmalla nimellä Luukas 10 Transformaatio tai lyhyemmin vain L10T. Siihen oli suomalaisia viime viikolla perehdyttämässä Willem Joubert.

Kansan Raamattuseura on päättänyt tuoda kurssin Suomeen ja ensimmäiset pilottikoulutukset pidettiin  viime viikolla Vivamossa, Lohjalla. Koulutus on käytössä jo yli 30 maassa.

Kyseessä ei ole uusi asia, mutta tutut asiat on pakattu uudella tavalla yhteen. Opetus nousee Luukkaan evankeliumin 10. luvusta ja siitä miten Jeesus lähetti 72 opetuslastaan edellään sinne minne aikoi itse mennä. Tämä kurssikokonaisuus koottiin alunerin 2000-luvun alussa Johannesburgissa, missä seurakunnissa kannettiin huolta kaupungin tilasta.

- Kun tutkimme kaupungin ja se lähiympäristön väestöä, havaitsimme, että vain pieni osa oli aktiivisia kristittyjä, vaikka kaupunki oli nimellisesti kristitty, Willem Joubert kertoi.

- Havaitsimme myös, että kovin vähän oli niitä, jotka välittivät aktiivisesti  evankeliumia toisille. Kun yhteistuumin rukoilimme asiaa, löysimme Luukkaan evankeliumista eväitä siihen, miten varustaa jokainen seurakuntalainen elämään uskoaan todeksi arjen keskellä.

L10T:n kehittämisen kriteerinä oli se, että sitä voi toteuttaa jokainen lapsesta satavuotiaaseen eikä sitä varten tarvitse mennä mihinkään erityisiin kokouksiin. Tavoitteena on havahduttaa jokainen uskova näkemään olevansa Jeesuksen todistaja siellä, missä liikkuu.

Luukas 10 -tapa elää kiteytyy neljään askeleeseen: Siunaa, rakenna ystävyyssuhteita, auta missä voit ja kerro Jeesuksesta. Kyse ei ole niinkään evankelioimisesta vaan uskon todeksi elämisestä. Se sopii siis jokaisen kristityn peruskurssiksi.

Kurssin aikana käydään läpi rukouksen ja siunauksen merkitystä, anteeksiantamisen ja sovinnon tekemisen tärkeyttä, palvelevaa elämäntapaa ja sitä miten voi kertoa toiselle Jeesuksesta. Jokaista rohkaistaan ottamaan tsemppaajaksi L10T-kaveri, jonka kanssa yhdessä opetellaan uutta elämäntapaa.

KRS:n koulutuspalvelujen johtaja pastori Mikko Matikainen on innostunut koulutuksen mahdollisuuksista.

-  Tämä on sitä mitä olen ajatellut pitkään jo aiemmin kirkkoherrana toimiessani.  Tämä toteuttaa myös yhden kirkon strategian – tehdään yhdessä hyvää. Tässä toteutuu myös se ajatus, että kirkko on siellä missä sen jäsenet ovat.  Uskon, että meillä on tässä jotain sellaista, joka voi varustaa ja rohkaista jokaista kristittyä.

Jokaiselle mahdollinen ja motivoiva

Vivamossa pidetty pilottikurssi sai innostuneen vastaanoton. Kurssilaisia tuli mukaan eri seurakunnista.

- Näen tässä suuren mahdollisuuden rohkaista seurakuntalaisia elämään krstittyinä arjen keskellä olemaan evankeliumin välittäjinä ihmisille. Tämä sopii jokaiselle ja motivoi liikkeelle. Elämme kristittyinä ihmisten keskellä ja viemme sanomaa tavalla tai toisella, arjen keskellä, ei vain jonkun erityisen kampanjan aikana,  koulutukseen osallistunut Kaisa Yrjölä sanoo.

- Tässä rohkaistaan olemaan evankeliumi ennen kuin sanoitamme sen. Se on erilaista kuin muissa evankelioivissa ohjelmissa. Meidän on kiinnitettävä huomiota myös omaan elämäntapaamme ja mietittävä miten kohtelemme toisia. Minusta tämä haastaa aitoon kristilliseen elämäntapaan lempeällä tavalla.

Varsinais-Suomen Kansalähetyksen piirijohtaja Ari Malmi näkee tässä hyvän välineen motivoida ihmisiä mukaan.

- Evankelistoja on vähän ja siihen on vaikea saada porukkaa mukaan. Tällä voisi kutsua mukaan ihmisiä paljon laajemmin. Tässä korostuu yhdessä tekeminen ja jokaisen vastuu. Johtajan tehtävä on saada seurakuntalaiset loistamaan.  Tämä voisi olla työkalu siihen.

Pastori Tapio Sätilä Linkki-seurakunnasta Hämeenlinnasta luonnehti kurssia sanoilla valmis ja keskeneräinen.

- Tämä on niin valmis, että sen voi ottaa käyttöön, mutta siinä mielessä keskeneräinen, että se ei anna valmiita vastauksia. Sitä voi soveltaa oman elämäntilanteensa mukaan. Se sopii elämään ja arjen keskelle. Muut askeleet ovat monille tuttuja, mutta ehkä tuo neljäs, Jeesuksesta kertominen on monille kuitenkin iso harppaus.

Hanne Tuulos tuli mukaan koulutukseen Turun Mikaelin seurakunnan lähettämänä.

- Hienoa, että myös anteeksiantamisen kysymykset on sisällytetty tähän ja oman elämäntavan näkeminen yhtenä vaikuttajana siihen mikä vetää toisia Jeesuksen luo tai hänestä poispäin. Tämä voisi antaa koko seurakunnalle yhteisen motiivin ja haasteen olla liikkeellä. Olemme helposti kovin työntekijäkeskeisiä.

Turkulainen Jarmo Itkonen on mukana KRS:n evankelistakurssilla ja ollut  mukana erilaisissa koulutuksissa jo aiemminkin.

- Tämä on selkeä ’sapluuna’. Hyvää tässä on se, että lähdetään liikkeelle yhdessä kaverin ja ryhmänkin kanssa. Lenkillekin on paljon helpompi lähteä kaverin kanssa.

L10T Mikkko Kaisa Willem coffee break
KRS:n koulutusjohtaja Mikko Matikainen ja pastori Kaisa Yrjölä ovat innostuneet Luukas 10 -koulutuksen mahdollisuuksista. Ideaa oli Suomessa esittelemässä Willem Joubert Etelä-Afrikasta, missa koulutus alunperin kehitettiin.

Lue lisää Luukas 10 -kurssista.