KRS Koulutuspalvelujen uutisia

26.6.2017

Keskeneräinen kelpaa

Olemme matkalla ja keskeneräisïä. Krito-konferenssissa 11.-13.8. käsitellään teemaa Kesken. Teema puhuu myös siitä, että kuljemme matkaa yhdessä.

-Tärkeintä ei ole se, mitä olet, vaan miten olet sinä, psykoterapeutti Mirja Sinkkonen toteaa omassa alustuksessaan.

Psykologi Satu Lähteenkorva puhuu itsetuntemuksen merkityksestä kasvussamme. Kirjailija Tommy Hellsten on Ulla Saunaluoman kanssa keskustelemassa vaikeuksien ja vastoinkäymisten salatusta siunauksesta.

Kanavissa voi mm. tutustua Krito-työn menetelmiin, osallistua bibliodraamaan tai seurata Raamattukylän näytelmää Paavalin salaisuus. Avioerosta toipujille on oma kanava. Lauantaina on tarjolla Kristiina Tanhua-Laihon ja Tuula  Hakkaraisen konsertti. Konferenssissa kuullaan myös kuulumisia Krito-työstä ja –ryhmistä eri puolilta Suomea.

Kaikille avoin Krito-konferenssi kutsuu sisäisen toipumisen teemoista kiinnostuneita 11-13.8. Lohjan Vivamoon.  Konferenssia edeltää Krito-ryhmien ohjaajakoulutus 10.-11.8. Se antaa tietotaidon Krito-ryhmien vetämiseen seurakunnassa. Kouluttajina ovat pastori Aino Vesti ja Aila Keskinen.

Mielen hoivaa ja vertaistukea Krito-ryhmässä

”Ajatella, että on tällainen paikka, missä saa puhua sen verran kuin haluaa ja totta!  Kukaan ei keskeytä, kiirehdi tai neuvo. Säännöt tuovat turvaa: ei tarvitse pelätä eikä suojautua.”

”Jokainen kuunteli ja otti minut vakavasti. Toisten puheenvuorot herättelevät: itsekin muistaa ja tunnistaa saman asian.”

”Kun kerron itsestäni, alan vapautua ja pystyn kuuntelemaan toisiakin. Puhuminen käynnistää prosessin, jossa uinuvat tunteet heräilevät, paine alkaa helpottaa ja uskallan katsoa elämäni kipuja silmiin.”

Näin kertoivat erään Krito-ryhmän jäsenet.

Moni meistä on pelon lamaannuttama tai tunnelukkojen vanki. Krito-ryhmä eli kristillinen toipumisryhmä on syvällinen armon kanava: Jumalan rakkaus konkretisoituu, kun vertaistuen kautta ihminen löytää kuulevan korvan ja tulee nähdyksi kipuineen ja haavoineen.

Alfa-ryhmän tavoin Krito-ryhmäkin tuo uusia ihmisiä seurakunnan piiriin. Krito-työ on Kansan Raamattuseuran työala, jonka ydin on sielunhoidollinen vertaisryhmä. Se tarjoaa mahdollisuuden käsitellä oman elämän kipuja, kuunnella toisia luottamuksen ilmapiirissä ja jättää asiat rukouksessa Jumalan käsiin. Kohdatuksi ja kuulluksi tuleminen on arvokas ja hoitava kokemus jokaiselle.

Krito-työ on helpointa aloittaa ohjaajien kouluttamisella. Pastori Ulla Halttunen, psykoterapeutti Paula Tähtinen ja psykoterapeutti Mirja Sinkkonen ovat kirjoittaneet kirjoja avuksi Krito-työhön.

Erosta eteenpäin

Erosta eteenpäin -työssä avio- tai avoeron kokeneet voivat käydä asioitaan läpi yhdessä toisten kanssa. Eroryhmä kokoontuu 6-8 kertaa Kristillisen toipumistyön (Krito) säännöillä, perustana luottamuksellisuus, tasavertaisuus ja kuulluksi tuleminen. Ryhmässä ei mestaroida toisten elämää, anneta neuvoja tai kauhistella.

Kun uskaltautuu hahmottamaan ja sanoittamaan elämäänsä toisille ja vuorostaan kuuntelemaan toisia ryhmäläisiä, voi löytää oivalluksia, hyväksymistä ja uutta itseymmärrystä. Usein se, mikä on itselle kipein ja arin kohta, on jollekin toiselle tuttu kokemus.Tunteiden työstämisellä voi vaikuttaa niin omaan hyvinvointiinsa kuin lähisuhteisiin kuten lapsiin, isovahempiin ja muihin sukulaisiin.

Ymmärtävät lähimmäiset voivat helpottaa ja lyhentää kriisistä selviämisen prosessia. Jaettu kuorma on helpompi kantaa.

Lule lisää: krito.fi