Työstä ja elämästä

Kansan Raamattuseuran työntekijöiden mietteitä elämän keskeltä. Tervetuloa lukemaan.
20.10.2018 13.31

Näyttelijä täräytti tauolla: "Tämä on poikkeuksellinen"

Paimenten puheilla ei ollut painoarvoa. Naisten ajateltiin puhuvan omiaan. Teatteriväki kuuluu samaan sakkiin.

Juomme teetä ja syömme suklaakeksejä näytelmäharjoituksissa. On tauko. ”Kun ajattelee perinteisiä joulunäytelmiä, tämä on poikkeuksellinen”, Sampsa, eräs näyttelijöistä, sanoo. Ja hän lisää vielä: ”Kun tämän näkee, ei ole entisensä.”

Sampsan ajatus saattaa kuulostaa yltiöpäiseltä, mutta hänen silmänsä kimmeltävät. Kyse on ilosta ja yhteisestä seikkailusta, kun teemme näytelmää.

Alussa kaikki oli olematonta ja sitten sekaisin ja oudossa asennossa. Olemme ommelleet lauseita, laulaneet lavasteita ja sahanneet sävelmiä. Ensi-illassa kuoriutuu ihme – valmis esitys, jossa siinäkin saa olla keskeneräisyyttä, nitkahduksia ja naarmuja. Ne ovat pyhiä piirteitä.

Esiintyjien ja katsojien välille syntyy salaperäinen suhde. Ratkaisevaa ei ole osaaminen ja onnistuminen, vaan osallisuus ihmisen näköisestä elämästä. Siunaus sisältyy tavalliseen ja arkiseen: hengitykseen, kosketukseen ja katseeseen, ihmisten yhteyteen, johon Jeesuskin syntyi.

torstaitetteri-paimenet-maria

Jumala tulee sellaisten ihmisten luokse, jotka eivät ole eheitä tai perillä. He etsivät osaansa valtiaiden varjossa ja kylmässä yössä. Jumala ei vaadi valmista. Ihmisen olemus ja elämä riittävät.

Ihailua ja inhoa

Näytelmämme nimi on Paimenet. Jeesuksen ajan yhteiskunnassa heitä saatettiin yhtäältä ihailla ja toisaalta inhota. Monet kansan esi-isistä olivat olleet paimentolaisia. Muistat varmaankin vaikkapa Daavidin. Hän oli alkujaan paimenpoika, joka kuitenkin kolkkasi Goljatin, nousi sankariksi ja kruunattiin kansansa kuninkaaksi. Paimen on Vanhassa testamentissa myös Jumalan vertauskuva (katso esimerkiksi Hes. 34 ja Ps. 23).

Uljaista juurista huolimatta paimenia saatettiin halveksua.  Heitä pidettiin hitaina ja hikisinä. He olivat epäpuhtaita konkreettisesti ja rituaalisesti. Paimenten puheilla ei ollut painoarvoa. Niihin ei luotettu.

torstaiteatteri-paimenet-taistelu

Paimenten tavoin väheksyttyjä olivat myös naiset, jotka alkujaan kertoivat Jeesuksen nousseen kuolleista. ”Haudalta palattuaan naiset veivät tästä sanan yhdelletoista opetuslapselle ja kaikille muille. Nämä naiset olivat Magdalan Maria, Johanna ja Jaakobin äiti Maria, ja vielä muitakin oli heidän kanssaan. He kertoivat kaiken apostoleille, mutta nämä arvelivat naisten puhuvan omiaan eivätkä uskoneet heitä. Pietari lähti kuitenkin juoksujalkaa haudalle.” (Luuk. 24: 9-12)

Kuten paimeniin ei tavattu luottaa, samoin naistenkin ”arveltiin puhuvan omiaan”. Heitä ei uskottu. Pietari halusi haudalle itse. Saman hämmennyksen ja epäilyn kanssa kamppailivat eräät toisetkin opetuslapset: ”Nyt ovat muutamat naiset meidän joukostamme saattaneet meidät kerta kaikkiaan hämmennyksiin. He kävivät varhain aamulla haudalla, mutta eivät löytäneet hänen ruumistaan. Sieltä tultuaan he lisäksi kertoivat nähneensä näyn: enkeleitä, jotka sanoivat, että Jeesus elää. Muutamat meistä menivät silloin haudalle ja totesivat, että asia oli niin kuin naiset olivat sanoneet.” (Luuk. 24:22-24)

Olet erityinen

Jeesuksen syntymää ja ylösnousemusta yhdistävät vähäpätöiset todistajat. Paimenten viestistä ”kaikki olivat ihmeissään”. Naisten viestistä opetuslapset joutuivat ”kerta kaikkiaan hämmennyksiin”.

Onneksi Jeesus ei väheksy väheksyttyjä. Sinä olet riittävä. Sinua tulee kunnioittaa juuri sinuna. Sinua ei saa sulkea ulos. Jumala on armollinen ja rakastaa sinua. Hän välittää myös siitä puolesta sinua, jota muut pitävät tai jota itse pidät mitättömänä. Olet arvokas ja sinulla on lupa kuulua Jumalan perheväkeen ja sanansaattajien joukkoon.

Paimenet Betlehemissä ja naiset haudalla kokivat jotain poikkeuksellista, minkä jälkeen he eivät olleet entisellään. He, joita ei ollut totuttu huomaamaan, olivatkin erityisiä. Heillä oli tehtävä. Niin on Sampsalla, minulla ja sinullakin. Kuulumme samaan kertomukseen.


**

Kirjoittaja ohjaa Torstaiteatteria, jonka Paimenet-näytelmän ensi-ilta on Jyväskylässä Kulttuuritila Omenapuussa 8.11. Lue lisää: www.torstaiteatteri.fi

Lippuja Paimenet-näytelmään saa Tiketistä.

Jutun kuvat: Torstaiteatteri / Mika Lahtinen.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä