Työstä ja elämästä

Kansan Raamattuseuran työntekijöiden mietteitä elämän keskeltä. Tervetuloa lukemaan.
5.7.2018 17.47

Yöttömän yön valossa

Timo Ylitalo

Viisitoistavuotiaana kävin ensimmäisen kerran Helsingissä lapsuuteni maisemista Enontekiöltä.

Oli heinäkuu. Heräsin tarkoituksella keskellä yöllä katsomaan, voiko kesällä todellakin olla pimeää. Ihmettelin katuvaloja, jotka paloivat. Minun maailmassani kesällä oli ollut aina valoisaa ympäri vuorokauden.

Luonnon kauneus ja uuden elämän synty luovat erityistä tunnelmaa Lapin yöttömään yöhön. Lyhyen kesän aikana sen luonto ja ihmiset elävät täysillä – heräävät karhun tapaan talviunilta ja ovat iloa ja energiaa täynnä. Talven pimeä ja kylmyys ovat pelkkiä muistoja. Päivällä ja yöllä ei ole väliä: on vain yksi pitkä päivä eli yötön yö. Se kestää Pyhätunturin korkeudella reilun kuukauden. Tuossa Pyhäjärven kylällä lapset olivat liikkeellä kesäkuussa keskellä yötä, kun ajelin töistä kotiin.

”Tämä on se sanoma, jonka olemme häneltä kuulleet ja jonka julistamme teille: Jumala on valo, hänessä ei ole pimeyden häivää. Jos sanomme elävämme hänen yhteydessään mutta vaellamme pimeässä, me valehtelemme emmekä seuraa totuutta. Mutta jos me vaellamme valossa, niin kuin hän itse on valossa, meillä on yhteys toisiimme ja Jeesuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.” (1. Joh. 1:5-7)

Kirkkomme opettaa ja uskomme niin, että Jumala on luonut sekä näkyvän että näkymättömän maailman – siis auringon ja kaiken, mitä me näemme. Saamme vaeltaa Jumalan sanan valossa. Toivon mukaan se saa vaikuttaa meissä uskoa häneen, jota eivät himmennä syksyn hämäryys tai kaamoksen pimeys. Jumala on pelastajamme – hän rakastaa meitä ja pitää meistä huolta.

Lapin yötön yö julistaa iloa siitä valosta, joka loistaa meidän sydämiimme ja sanoo sinulle: ”Minä rakastan sinua, minä välitän sinusta. Tule armon valoon, tule todelliseen Jumalan rakkauden valoon.”

”Sinä, Herra, sytytät minun lamppuni, sinä, Jumala, tuot pimeyteeni valon.” (Ps. 18:29)

Timo Ylitalo
Kairosmajan ohjelmavastaava