Työstä ja elämästä

Kansan Raamattuseuran työntekijöiden mietteitä elämän keskeltä. Tervetuloa lukemaan.
24.3.2018 13.00

Samalla viivalla

Panu Haavisto

Kaksi miestä, erilaiset valinnat

Jeesus ja kavaltaja

Olemme Vivamon Raamattukylässä esittäneet lähiaikoina Tuhlaajapoika- ja pääsiäisnäytelmiä. Olen miettinyt sitä, miten samanlaisia pääsiäisen traagisen hahmon Juudaksen ja Tuhlaajapojan tarinat ovat. Molemmat häpäisevät rakkaan lähimmäisensä äärimmäisen raskaalla tavalla: Juudas antaa Jeesuksen kuolemaan, ja Tuhlaajapojan vaatimus saada perintö, tarkoittaa sitä, että poika toivoisi isän jo olevan kuollut.

Tekonsa jälkeen molemmat kyllä ymmärtävät, että se mitä he ovat tehneet, on johtanut täysin kestämättömään tilanteeseen. Ratkaiseva ero tarinoissa on se, mihin suuntaan he katumuksen hetkellä kääntyvät. Juudas pyrkii sovittamaan tekonsa neuvottelemalla ihmisten kanssa. Tuhlaajapoika palaa Isän kotiin ymmärtäen, ettei mikään, mitä hän itse voisi tehdä, sovittaisi hänen tekoaan.

Kun ihminen tajuaa tehneensä väärin, ensimmäinen reaktio usein on piiloutuminen. Jo Eeva ja Aadam toimivat näin. Raamattu kertoo myös miehestä, joka raskaiden syntienkin jälkeen kääntyi Jumalan puoleen. Psalmissa 51 Daavid kirjoittaa: ”Murtunut mieli on minun uhrini, särkynyttä sydäntä et hylkää, Jumala.”

Me teemme väistämättä vääriä ratkaisuja elämässä. Ihminen on luonnostaan taipuvainen syntiin. Jeesus on kuitenkin luvannut ottaa kaikki synnit kantaakseen. Jeesuksen sovitustyö on suurempi kuin mikään synti, joka estää meitä tulemasta Jumalan luo.

Panu Haavisto
Vivamon Raamattukylän koordinaattori ja näyttelijä

Kulje pääsiäisen tapahtumiin Raamattukylän Pääsiäisivaelluksella 27., 28., 30. ja 31. 3.
Katso esitysajat tästä.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi