Työstä ja elämästä

Kansan Raamattuseuran työntekijöiden mietteitä elämän keskeltä. Tervetuloa lukemaan.
23.3.2018

Juhlitaan arkea!

Terhi Ruokonen-Jalo

Oli pitkä päivä takana, kun avasin kodin ovea...

... kauppakassit painoivat käsissä, yritin olla tallomatta kenkiä, takkeja, sukkia jotka tukkivat kulkureitin ja lähes peittivät eteisen lattian. Harmitti, oli jo kiire seuraavan paikkaan. Nyt äkkiä tavarat kaappiin, lapset autoon ja menoksi.

Silloin silmiini osui ystäviltä saatu jääkaappimagneetti: ”Arkea on syytä juhlia! ”

Onko se syy juhlia, että arki saadaan kotona pyörimään? Se, että lapset tulevat hoidetuksi, oma työ tehdyksi ja joskus jää hetki aikaa omille asioille. Onko siinä riittävästi juhlan aihetta?

Työni kautta seuraan tutkimuksia parisuhteiden ja perheiden hyvinvoinnista.  Kohtaan pareja, jotka kertovat siitä, kuinka rankalta arki tuntuu, eikä parisuhteen hoitamiselle ole aikaa. Työelämä on paljon vaativampaa kuin aiemmin, lasten harrastukset vievät vanhempien voimavaroja ja vapaa-ajasta kilpailevat monet asiat.

Arjen pyörityksessä puolisoiden kohtaaminen jää helposti vähiin ja vähitellen kertyy puhumattomia asioita, mikä lisää etäisyyden tuntua suhteessa. Parisuhdetyötä liki 20 vuotta tehneenä ihmettelen, kuinka aina löytää itsensä saman kysymyksen edestä? Miten pysäyttää etääntymisen kehitys suhteessa ja säilyttää tunneyhteys puolisoon?

Pienet irtiotot arjesta kohottavat hetkeksi pois rutiineista ja antavat tilaisuuden jutella asioista, jotka jäävät helposti arjen jalkoihin.

IMG_1046Ja miksi ei järjestäisi juhlahetkeä, oman parisuhteen synttäreitä, vuosipäivänä ja muuten vaan kun siltä tuntuu? Voisi juhlia yhdessä elettyjä vuosia. Katsoa elämää pidemmällä perspektiivillä sekä taakse- että eteenpäin: millaisista vaiheista olemme selvinneet, missä olemme seuraavan kymmen vuoden kuluttua, mistä unelmoimme, mitä voimme tehdä tänään, että jaksamme kulkea yhdessä eteenpäin.

Eikä juhlahetken tarvitse olla aina suurta ja erikoista. Se voi olla, vaikka kävelylenkki kylän raitilla tähtiä katsellen, aamukahvit sunnuntai-aamuna, yhteinen saunahetki tai treffit lähikahvilassa.

Arjen sankaruutta on syytä juhlia!  Eikö siis vaikkapa jo tänään tai tulevana viikonloppuna voitaisi juhlia yhteistä elämää, perhettä ja parisuhdetta. Sanoa hyviä sanoja, koskettaa ja kertoa toiselle, mitä hänessä arvostaa ja mistä juuri tänään pitää hänessä.

terhi ruokonen jalo

Terhi Ruokonen-Jalo