Työstä ja elämästä

Kansan Raamattuseuran työntekijöiden mietteitä elämän keskeltä. Tervetuloa lukemaan.
17.12.2018

Hyviä kiireitä

Kristiina Nordman

Kiirettä on monenlaista.

He lähtivät kiireesti ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Luuk. 2:16

Oletko huomannut, että Raamatussakin puhutaan kiireestä? Myös jouluevankeliumissa. Kiireellä on yleensä huono kaiku. Se kertoo siitä, että on liian paljon asioita hoidettavana liian lyhyessä ajassa. Tiedämme, että kiire ei tee meille hyvää. Ei aivoillemme eikä sielullemme. Sopiva määrä aikapainetta on hyväksi. Ilman deadlineja asiat jäävät helposti roikkumaan, mutta pidemmän päälle kiire synnyttää stressiä.

Tutkin jouluevankeliumin kiirettä hieman tarkemmin. Huomasin yllätyksekseni, että kreikankielisellä sanalla kiire, spude, on myös toinen merkitys. Kiireen ja rientämisen lisäksi sana tarkoittaa myös intoa! Sama sana viittaa siis ulkoiseen toimintaan, siihen, että tulee kiiruhtaa, olla nopea ja tehdä tehtävänsä ripeästi. Mutta myös sisäiseen asenteeseen eli siihen, että tulee olla innokas ja nähdä vaivaa.

Olen ihan intona tästä löydöstä! Kun elämässä ei millään voi saada kaikkea, on osattava tehdä valintoja. Raamattu ohjaa meitä valitsemaan oikeat kiireet eli ne asiat, mihin ennen kaikkea kannattaa suunnata intonsa.

Ainakin näistä seuraavista asioista Raamattu kehottaa meitä innostumaan:

• kristittyjen ykseys: ”Pyrkikää (= innokkaasti, kiirehtien) rauhan sitein säilyttämään Hengen ykseys” (Ef. 4:3)
  • puutteessa olevien auttaminen: ”Heidän köyhiään meidän vain tuli muistaa, ja niin minä olen ahkerasti (= innokkaasti, kiirehtien) tehnytkin” (Gal.2:10) ja
  • oman kutsumuksen vahvistaminen: ”Pyrkikää siis, veljet, yhä innokkaammin (kiireesti) tekemään lujaksi kutsumuksenne ja valintanne” (2. Piet. 1:10).

Mitä mieltä sinä olet tällaisesta kiireestä ja innosta?

Paimenillakin oli kiire, kuten alussa oleva raamatunkohta kertoo. Heillä oli kiire päästä Jeesuksen luo. Ja oikeastaan se on kiireistä tärkein. Jos intoilemme kaikesta muusta, mutta emme Jeesuksesta, niin elämästämme tulee hätäilyä ja epämääräistä säntäilyä asiasta ja paikasta toiseen. Intoillaan Jeesuksesta, ystävät! Silloin asiat saavat oikeat mittasuhteet, huonot kiireet hellittävät ja elämään virtaa lepoa ja rauhaa.

Levollista joulunaikaa.

Kristiina rajattu