Avioparityön blogi

31.10.2018 13.04

Parisuhteen partituuri

Ritva Jämsä

- Otetaanko vähän hitaampi tempo, pyydän. Harjoittelemme muutaman kerran hitaammin ja sitten pääsen minäkin vähitellen vauhtiin pianon ääressä.


orisberg (2)
Ritva ja Miika Jämsä Sibeliuksen lumoissa Orisbergin kirkossa avioliittoleirin loppujuhlassa.

Meille musiikki on aina ollut yhteinen juttu. Löysimmehän toisemme musiikin avulla. Sinä istuit kirkon penkissä ja lauloit mukana, kun säestin hengellisiä lauluja kotikirkkoni uruilla. Kerroit valinneesi sellaisen paikan, että näkisit urkujen ääressä istuvan nuoren kanttoritytön.

Ensitreffeille pyysit oopperaan, jota olit soittamassa. Huumaannuin sävelistä, näyttämön tapahtumista ja ennen kaikkea siitä tietoisuudesta, että sinä soitat orkesterissa. Kuulin jokaisen sellosoolon vahvistettuna ihastuksen ja rakastumisen huumalla.

Olin häkeltyneen onnellinen, kun pyysit minut pianistiksi yhteisiin soitteluhetkiimme. Kun kihlauduimme, soitimme vanhempiesi olohuoneessa ainakin kaksi tuntia ennen kuin kukaan huomasi sormissamme jotain uutuudenkiiltävää!

Olemme soittaneet suvun juhlissa, laulaneet samassa kuorossa ja innostaneet lapsiamme musiikin ääreen.

Avioparityöhön lähdimme mukaan muusikoiksi. Sinä koit ammattilaisena, että se on sinun pestisi. Minä oikeita koskettimia etsiessäni ajattelin, että osani olisi helpompi jossakin muussa tehtävässä.

Vähitellen uskaltauduit sellosi takaa puherooleihin. Silloinkin käytimme musiikkia tunnelman virittämiseen ja loppujuhlan juhlistamiseen. Monella leirillä Revontulikappelissa soitimme aamuisin tulomusiikkia ja virittäydyimme itsekin päivän aiheisiin.

Romantiikkaa on ihanaa luoda musiikin avulla. Suuria tunteita ja melankoliaa soi sellon ääni luontevasti. Hiljainen, hauras sointi virittää kyselemään ja ihmettelemään keskeneräisiä ajatuksia, avaa korvia kuulemaan. Yhdessä koko leirijoukolla laulaminen vahvistaa ja yhdistää.

Mikä on meidän yhteinen sävelemme? Parisuhteemme partituurin kirkkaita, kuulaita, harmonisia ja valoisia sävyjä värittävät välillä riitasoinnut, epäpuhtaudet, ontuvat rytmit tai mollisoinnut. Aina ei löydy yhteistä tempoa ja toisinaan taas ei malttaisi lopettaa, kun sävelet sitovat meidät suloiseen harmoniaan.

Mestarisäveltäjän teosluettelon pienenä osana olemme yhteistä sovitusta tekemässä. Niin myös me kaikki samaa venettä soutavat, omalla äänellämme ja persoonallisella soinnillamme Rakkauden viestiä viemässä.

Ritva Jämsä

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä