Parisuhteen hoitoonTarvitseeko olla niin, että suhteen vuorovaikutuksessa kierretään samaa kehää ja riidan aiheet toistuvat yhä uudestaan ja uudestaan?

Vai voiko vuorovaikutuksessa tapahtua todellista muutosta, joka vie asioita eteenpäin, vahvistaa yhteyttä ja lisää onnellisuutta?Lentävät joutsenet, kuvaaja Peuraniemi Silja (Small)

Miksi parisuhdetta kannattaa hoitaa?

Tuttavani tokaisi minulle keskustelustaan puolisonsa kanssa ”aina tää sama virsi, mikään ei muutu – tiedän jo etukäteen vuorosanat.”

Lukuisien osallistujien kokemukset parisuhdetapahtumista todistavat, että omaa tapaansa vuorovaikutuksessa voi muuttaa, sillä on kyse vuorovaikutustaidoista ja taidot kehittyvät harjoittelemalla.

On hienoa katsoa elettyä elämää taaksepäin, huomata kuinka vaikeista asioista on tultu eteenpäin. Enää ei  kierretä samaa kehää, vaan voidaan puhua, kuunnella ja tulla ymmärretyksi.  On helpompi pukea sanoiksi omia tunteita ja ajatuksia. On helpompi olla aidosti kiinnostunut puolison kokemuksesta, eikä tarvitse keskeyttää tai ratkaista ongelmaa. On siis menty eteenpäin.

Toisaalta ihmiselämään kuuluu jatkuva matkalla olo ja keskeneräisyys. Vaikka kuinka opimme taitaviksi ihmissuhteissa, olemme aina vajavaisia, emmekä pysty täydellisesti rakastamaan, ymmärtämään tai hyväksymään toista ihmistä.

Tämä matkalla olon paradoksi tekee elämän kiinnostavaksi. On kiehtova seurata ihmisenä kasvamista, oppimista ja erehtymistä. Kristinuskon ydinsanoma on armo ja anteeksianto – siitä sanomasta voi ammentaa myös parisuhteisiin ja perheisiin.

Terhi Ruokonen-Jalo


 


Kohti kumppanuutta

Työskentelyaineisto aviopariryhmille

Kohti kumppanuuttaKohti kumppanuutta -aineisto  on tehty pariskuntien pienryhmien keskustelun rungoksi. Seitsemän kokoontumiskerran sarjassa käydään läpi parisuhteen dynamiikkaan vaikuttavia tekijöitä.

Liikkeelle lähdetään pohtimalla, missä parisuhteessa nyt ollaan. Muita teemoja ovat itsenunnon vaikutus suhteeseen, viestintä, ristiriidat, seksuaalisuus, rakkaussuhteen vaalilminen ja sitoutumsien siunaus.

Ryhmän kokoontumisen perustana ovat luottamuksellisiuis ja vertaisuus. Tavoitteena on auttaa puolisoita löytämään uusia näkökulmia suhteeseen.

Aineiston ovat laatineet Irma ja Antti Päärni sekä Anu ja Jukka Mattsson. He ovat tehneet pitkään avioparityötä ja olleet mukana pienryhmätoiminnassa.

Uudistettu painos: Karas-Sana Oy ja Samassa Veneessä -avioparityö, 2018,
ISBN 978-951-655-653-9

Kirjakaupoista tai tilaamalla nettikirjakauppa.com


Palaute
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä