Tilanne ei ole toivoton!

Kriisit kuuluvat elämään. Ne haastavat kasvamaan yhdessä ja erikseen. Harvoin kriisi itseasiassa johtuu suhteestamme, tavallisempaa on, että se on jommankumman oman elämän kasvukohta, kipua, joka heijastaa vaikutuksensa myös parisuhteeseemme.  

Kriisi haastaa katsomaan tosiasioita rehellisesti ja käsittelemään niitä vaikeita asioita, joille elämässäni ei ole ollut aiemmin tilaa tai mahdollisuutta. Nyt ne saavat tulla näkyviksi ja käsiteltäviksi, ja sitä kautta alan voida paremmin. 

Kriisi on mahdollisuus, sen kautta pääsen tutustumaan paremmin itseeni ja silloin olen aidompi myös suhteessa puolisooni. 

Salama

Artikkeleita avuksenne

Alle on kerätty lyhyitä tekstejä ja artikkeleita kipeiltäkin tuntuvista aiheista, jotka saattavat vaikuttaa parisuhteeseen. Katso myös Solmu parisuhteessa -parineuvonta ja -ryhmät.

Olen pettynyt arkeen ja puolisooni

Monen parisuhteessa tulenaran aiheen taustalla on kateus tai kilpailu, kuten lapsuuden sisarusten kesken aikanaan.  Puolisoa saatetaan arvioida kuin makkaraa lihatiskillä. Liitossa pysymisen hinta ja hyödyt asetetaan vaaka-kuppeihin. Tuloksen ratkaisevat omat ja yhteisömme arvoasteikot.  Lue lisää

Hylkään jottei hylättäisi

Avioelämässä voi olla pattitilanne, jonka voi tiivistää yhteen lauseeseen:
”En voi elää kanssasi enkä ilman sinua.”  Lue lisää

Vaikeneminen ei ole aina viisasta

Moni kantaa taakkana häpeälliseksi koettua perhesalaisuutta, josta on lapsesta asti joutunut vaikenemaan. Perheiden ja sukujen vaietut salaisuudet painavat ja voivat vaikuttaa jopa kolmanteen ja neljänteen polveen. Lue lisää

Häpeä ja tappio

Elämässä tapahtuu tragedioita, joista jää mieleen raskaita negatiivisia tunteita.  Lue lisää

Luuranko kaapissa?

Kielletyt puheenaiheet ovat kuin luuranko-ja kaapissa. Kumpikin tuntee mielessään ne kylmät virtaukset, joita niistä syntyy, kun niistä ei voi puhua. Lue lisää

Pakonomainen käytös

”En voi puhua tästä pakonomaisesta käytöksestä. Onkohan se enemmän sinun vai minun vikani?  Lue lisää

Pelko ja yksinäisyys

”Kylmiä kokemuksia alkoi tulla, kun yhteisiä vuosia oli jo paljon. Et enää huomannut minua, niin kuin ennen. Tunsin itseni sivuutetuksi, kun meidän piti päättää yhteisistä suunnitelmista, lomista, asumisesta ja hankinnoista. Lue lisää

Riitojen juuret

Moni muistaa vielä miten avioliiton alussa puhumista riitti yökaudet. Ajan kuluessa puheet alkavat kiertää kehää. Ongelmia ei puhuta oikeilla nimillä. Suojelemme itseämme ja vaikenemme kipeistä asioista. Emme halua kokea esimerkiksi lapsuuden aikaisia hylkäämisiä uudelleen. Pelkäämme huonommuuden tunteen tai oman tuhoisan käyttäytymisen paljastumista. Lue lisää

Kriisin keskellä?

Kriisin keskellä?

Parisuhteen kriisit ovat tulleet kysymättä lupaa minulta. Usein vaikeat asiat kasautuvat aikansa ja tulevat sitten ryöpsähdyksenä pintaan.

Välillä tulee tunne, että avioliitossani on jokin peruuttamaton vika, enkä pysty sitä näkemään. Elämä on epätoivoista räpellystä, tulevaisuus umpipimeää tunnelia maan alla.

Jotenkin olemme toistaiseksi näistä räpiköineet pinnalle. Ja jotakin on näistä varmasti opittavaa. Vaikeinta on ollut oppia katsomaan itseään. Ehkä toivoa on pinnan alla vielä jäljellä, ja haluan kuitenkin yrittää.

Viisaat sanovat, ettei kriisi ole vain uhka vaan myös mahdollisuus. Epätoivon muurin noustessa eteen ihminen lyö aikansa päätään siihen, kunnes hoksaa:  - Etsi jostakin ovi!

Kriisi pakottaa tunnistamaan omia sisuksiaan, tunteitaan ja tarpeitaan.

Mihin oikein pyrin tässä sotkussa? Kipujen ja pettymysten kautta tulen tietoisemmaksi itsestäni ja pakottaudun karsimaan pois pinnallisia tavoitteitani ja pelkojani. On keskityttävä siihen, mikä auttaa pelastamaan avioliittoni.


Palaute
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä