Orisbergin opastetut kierrokset

Kivet kertovatSuunnitteletko ryhmällesi kiertoajelua ja tutustumiskohteita? Tarjoamme ryhmille opastettuja kierroksia. Toiveidenne mukaan, voimme suunnitella juuri teidän ryhmälle sopivan kokonaisuuden ruokailuineen. Mahdollisuus kierroksen lomassa esim. laulu- tai hartaushetkeen kirkossa. Pysähdys meillä kestää n. 1,5-2,5 tuntia.

Orisbergissä kierros alkaa Pappilan/Kahvilan pihasta (Åbergintie 64). Orisbergin kartano ei sisälly kierroksiin sillä se on yksityiskoti, mutta näemme kyllä rakennuksen kellotapulilta.  Voit valita kierroksen alla olevista teemoista.

Kivet kertovat -hautausmaakierros

Sisältää: Hautausmaa, Kirkko, pappila ja kellotapuli. Sisäänpääsy/opastusmaksu 5€/hlö (väh. 10hlö tai sop. mukaan)

Kierros alkaa Kahvilan pihasta jatkuen hautausmaalle, jossa kerromme Orisbergin historiaa sekä tarinoita, täällä vaikuttaneista ihmisistä kivien kertomana.

Tutustumme myös kirkkoon, joka on harvoja yksityisiä kirkkoja suomessa sekä 12 pylväiseen Karl Ludvic Engelin piirtämään kellotapuliin. Kellotapulin ehtookellot soivat edelleen joka kesälauantai klo.18.00 sekä kesäsunnuntaisin klo.13.00, kooten ihmisiä jumalanpalvelukseen tai messuun.

Maamieskoulu

Sisältää: Käynti maamieskoululla.  Sisäänpääsymaksu 3€/hlö (väh. 15hlö tai sopimuksen mukaan)

Kaksi koulun luokkahuoneista ja sen runsasta esineistöä on entistetty yleisön nähtäväksi. Toisessa luokkahuoneista on myös sijoitettu Orisbergin alueesta pienoismalli, joka kuvaa aluetta 1900 alkupuolelta.

Se on Eetvarttia-maamieskoulukierros

Sisältää: Kirkko, pappila, kellotapuli ja maamieskoulu. Sisäänpääsy/opastusmaksu 8€/hlö (väh. 10hlö tai sop.mukaan)

Maamieskoulusta valmistui viimeinen vuosiluokka joulukuussa 1969, jonka jälkeen koulu suljettiin. Keväällä 2017, koulun ovet avautuivat yleisölle. Kaksi koulun luokkahuoneista on entistetty ja esineistö on kävijöiden nähtävillä vanhoissa, koulunaikaisissa lasivitriinikaapeissa.

Toisessa luokkahuoneista on sijoitettu Orisbergin alueesta pienoismalli, joka kuvaa aluetta 1900 alkupuolelta. Kierroksella kuulet tarinaa Orisbergin kuuluisimmasta patruunasta, Edvard Björkenheimistä ja ehkä kuulet senkin kierroksen lomassa, mistä tunnettu sanonta: "se on Eetvarttia"  on saanut alkunsa.

Esimerkkiohjelma 1

Kivet kertovat kierros + lounas
Kesto n. 2 - 2,5 t, hinta alk. 17 €/hlö

Ryhmien lounasmenut päivittyy maaliskuussa 2018!

Esimerkkiohjelma 2

Kivet kertovat kierros + "Eetvarttiset" pullakahvit
Kesto n. 1,5 t, hinta alk. 9 €/hlö

Ruokailu Orisbergissä

Orisbergissä on mahdollisuus ruokailla tapahtumien aikana etukäteisvarauksella sekä tilauksesta ryhmille ja juhlien järjestäjille. Kesäkahvilassa keittolounas sunnuntaisin klo.12-15. Kahvilasta suolaista ja makeaa pe-su klo.10-20.  (25.5-26.8)

Katso ruokalistat tästä.

Ruokailut tilauksesta ryhmille väh. 15hlö tai sopimuksen mukaan.

Rakennettu kulttuuriympäristö
Orisberg on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY 2009) ja kulttuurimaisema. RKY on Museoviraston laatima valtakunnallinen inventointi, johon valitut kohteet antavat monipuolisen kokonaiskuvan kuvan maamme rakennetun ympäristön historiasta ja kehityksestä.

Kulttuuriympäristöpalkinto 2017
Pohjanmaan maakuntamuseo myönsi Orisbergin ruukin alueen merkittävästä kunnostamisesta, entisöinnistä ja elävöittämisestä kulttuuriympäristöpalkinnon 30.11. 2017. Palkinto myönnettiin kolmelle toimijalle, Marja Paukkuselle, Johan ja Riitta Björkenheimille ja Orisbergin kappelin kannatusyhdistys ry:lle.

Lähialueen nähtävyyksiä
Orisbergistä voi jatkaa esimerkiksi Isonkyrön keskiaikaiseen kivikirkkoon, tai seurailla maisematietä joko Kimon ruukkiin tai Tottesundin kartanoon Vöyrillä. Vaasaan meiltä on 60 km ja Maailmanperintöalueelle Raippaluodon kauniille sillalle n. 75 km. Sillalta on hyvällä säällä upea näköala.

Maamieskoulun luokkakuvaOrisbergin Maamieskoulun vanha luokkakuva