5.10.2017Teksti Juhani HuttunenKuva Istockphoto

Suunta on joko ylös tai alas

saarnakuva

Ronald Reagan piti lokakuussa 1964 puheen, jossa hän sanoi, että tavallisesti meidän pitää valita oikeiston ja vasemmiston väliltä. Reagan käänsi asetelmaa 90 astetta: Ei ole oikeaa tai vasenta, on vain ylös tai alas. Joko suuntaamme ylös kohti ihmisen ikiaikaista unelmaa vapaudesta, tai sitten vajoamme alas totalitarismiin.

Meitä pohjoismaalaisia vapaus pelottaa, sillä pelkäämme, että seurauksena on viidakon laki, jossa viattomia riistetään. Vapaus pelottaa, koska vapautta voi käyttää väärin. Me pohjoismaalaiset haluamme, että yhteiskunta huolehtii jokaiselle katon pään päälle.

On niitä, joiden mielestä Jeesus ei voinut olla kapitalisti. Toisten mielestä on Jumalan pilkkaa sanoa, että Jeesus on sosialisti. Jumalan Valtakunta ei ole Venezuela. Minusta Jeesus on tässä yhdessä kohtaa Ronald Reaganin linjoilla. Vasen tai oikea, ei sen väliä. Suunta on joko ylös tai alas. Väärä vapaus ei vie ylös vaan alas. Koko laki kiteytyi käskyyn tehdä toisella se, mitä toivoi tehtävän itselle. Vapaudella ei tee mitään ilman lakia, ja lailla ei tee mitään ilman vapautta.


Uusi viini uusissa leileissä

Ei kukaan ompele kutistamattomasta kankaasta paikkaa vanhaan viittaan. Silloinhan vanha vaate repeää uuden paikan vierestä ja reikä on entistä pahempi. Eikä kukaan laske uutta viiniä vanhoihin leileihin. Silloinhan viini rikkoo ne ja sekä viini että leilit menevät hukkaan. Ei, uusi viini on laskettava uusiin leileihin.

Mark. 2:21-22

 

Rukoilemme

Uskotko, että olet vapaa?

Sinun ei tarvitse välittää toisten mielipiteistä

ja yhteiskunnan arvostuksista.

Kristus vapauttaa sinut,

mutta sitoo totuuteen ja rakkauteen.

Hänen rakkautensa näyttää suunnan

elämälle, teoille ja valinnoille.

Aamen.

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä