15.6.2017Teksti Teemu KakkuriKuva Istockphoto

Raha ratkaisee

k-24-2017-02-Saarna@Teemu

Tämän sunnuntain kaikki tekstit puhuvat rahasta. Päivän psalmi tarjoaa oivan kehyksen kaikelle omaisuuteen ja maallisiin siunauksiin liittyvälle ajattelullemme: ”Mutta henkeään ihminen ei voi lunastaa, ei hän voi käydä kauppaa Jumalan kanssa.”

Rahasta on tullut kristityille juuri sitä, mistä päivän tekstit varoittavat. Jeesus sanoi, ettei kukaan voi rakentaa elämäänsä omaisuuden varaan, vaikka sitä olisi kuinka paljon tahansa. Toisin on käynyt. Kristityt elävät aivan kuin Jeesus olisi vain yllyttänyt heitä palvelemaan kahta herraa, Jumalaa ja mammonaa. Julkeinta rahan palvonta on silloin, kun se ei ole vain ajallisen elämän tukipilari, vaan myös uskon ja jumalasuhteen mittari. Epäjumalanpalvelus on silloin puhjennut kukkaansa ja mammona ottanut Jumalan aseman.

Mammona nakertaa itselleen tilaa myös kirkossa, jos jäsenkato ja sitä kautta verotulojen väheneminen hallitsevat toimintaa, myrkyttävät ilmapiirin ja sanelevat sille reunaehdot. Kristikunnan toisella laidalla kerätään miljoonaomaisuuksia höynäyttämällä hyväuskoisia siunausten toivossa. Koko sirkus on kaukana Uuden testamentin yksinkertaisuudesta ja koruttomuudesta. Löydämmekö vielä paluutien sen Herran luo, joka opetti, että köyhät ovat autuaita, ja manasi, että voi teitä te rikkaat?

Pastori Teemu Kakkuri


Elämän lunnaat ovat liian kalliit

He luottavat rikkauteensa, kerskailevat suurella omaisuudellaan. Mutta henkeään ihminen ei voi lunastaa, ei hän voi käydä kauppaa Jumalan kanssa. Elämän lunnaat ovat liian kalliit, ne jäävät iäksi maksamatta.

Ps. 49:7–9


Rukoilemme

Kahta minä sinulta pyydän,
älä niitä minulta koskaan kiellä,
kuolemaani saakka:

Vilppi ja valhepuhe pidä minusta kaukana.
Älä köyhyyttä, älä rikkautta minulle anna;
anna minulle ravinnoksi määräosani leipää,

etten kylläisenä tulisi kieltäjäksi ja sanoisi:
”Kuka on Herra?”
 ja etten köyhtyneenä varastaisi
ja rikkoisi Jumalani nimeä vastaan.

Psalmi 30


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä