18.1.2018Teksti Panu PihkalaKuva Istockphoto

Ihme parantaja

saarna

Ihme tyyppi, saatamme sanoa jostakusta erikoisesta henkilöstä. Sanonta sopii harvinaisen hyvin Jeesukseen. Kummallinen kulkija, outo opettaja. Mutta sydämeltään hehkuvan lämmin.

Jeesuksen erityisyyttä ja hyväsydämisyyttä kuvaavat evankeliumien lukuisat kertomukset parantamistöistä. Ne mainitaan keskeiseksi syyksi sille, että niin suuret väkijoukot seurailivat Jeesusta.

Sana levisi: seudulla liikkuu ihme parantaja. Ihmiset lähtivät toivon tai epätoivon vimmalla etsimään hoitoa itselleen tai läheisilleen. Aivan kuten lukuisat ihmiset tekevät nykyäänkin eri puolilla maailmaa.

Ihmeparantumiset ovat tiedeuskon aikakauden ihmisille erityisen vaikea aihe. Myös lukuisat raamatuntutkijat ja teologit pitävät niitä sepitteinä, väärinymmärryksinä tai vertauskuvina.

Väitetään, ettei tieteellisiä todisteita ole, tai että ihmeet eivät nyt vain kerta kaikkiaan ole mahdollisia. Silloin todellisuuden luonne on päätetty ennalta.

Kriittistä arviointia tarvitaan – eikä vähiten erilaisten puoskareiden suhteen, jotka lupailevat ihmeitä mutta lähinnä vievät rahat. Mutta Kristuksen seuraaminen vie ihmeelliseen maailmaan, jossa ilmenee kaikenlaisia yllätyksiä.

Anoppi nousi sairasvuoteelta

Simonin anoppi makasi kuumeessa, ja hänestä kerrottiin heti Jeesukselle. Jeesus meni hänen luokseen, otti häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille. Kuume lähti naisesta, ja hän alkoi palvella vieraitaan. Illalla, auringonlaskun jälkeen Jeesuksen luo tuotiin kaikki sairaat ja pahojen henkien vaivaamat. Koko kaupunki oli kerääntynyt oven edustalle. Hän paransi useita erilaisten tautien vaivaamia ja ajoi ulos monia pahoja henkiä. Hän ei antanut henkien puhua, koska ne tunsivat hänet.

Mark. 1:30–34

Rukoilemme

Herramme Jeesus Kristus.

Me elämme liiaksi

oman viisautemme varassa

ja luotamme omaan voimaamme.

Koettelemusten tullessa huomaamme,

että viisautemme on riittämätöntä

ja voimamme ovat vähäiset.

Herra, opeta meille uskon yksinkertaisuutta.

Auta meitä näkemään,

että sinussa ovat kätkettyinä

kaikki viisauden ja tiedon aarteet.

Sinulle olkoon ylistys ikuisesti.