15.6.2017Teksti Eero JunkkaalaKuvitus Pekka Rahkonen

Jerusalem muutti maailmanhistorian

Maantiede

Raamatun maantiede 7/7. Kun Tansaniassa näytin afrikkalaisille opiskelijoille kuvia Jerusalemista, joku heistä kysyi hämmästellen, onko sellainen paikka oikeasti olemassa. Raamatusta he sen kyllä tunsivat ja taivaalliseen Jerusalemiin jokainen halusi kerran päästä, mutta olisiko sellainen ihan oikeasti olemassa maan päällä. Kyllä se on.

Suomalainen kristitty tietää tämän liiankin hyvin. Jerusalemin asemasta kiistellään, siellä räjähtää joskus pommi bussissa ja siellä jokainen kristitty matkailija haluaisi joskus käydä. Pienikin liikahdus Israelin politiikassa ylittää median uutiskynnyksen. Miksi Jerusalem on niin tärkeä?

Jerusalem sijaitsee noin 700 metriä merenpinnan yläpuolella Israelin keskusvuoristossa. Siellä on 900 000 asukasta ja se jakautuu Länsi- ja Itä-Jerusalemiin, siis juutalais- ja arabipuoleen, vaikka hallinnollisesti se onkin yhtenäinen kaupunki. Juutalaiset pitävät sitä pääkaupunkinaan, mutta muu maailma luulee, että maan pääkaupunki on Tel Aviv.

Jerusalemin symboliarvo juutalaisuuden ytimessä on korvaamaton. Alun perin se oli kuitenkin pieni kanaanilaiskaupunki, jolla oli hankala maantieteellinen sijainti.

Ensimmäiset löydöt Jerusalemin asuttamisesta tulevat viidentuhannen vuoden takaa. 

Tämä teksti on katkelma. Lue juttu kokonaisuudessaan Sanasta 24/2017!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä