1.8.2013Ulla-Maija Vilmi

Turvallista flirttiä?

Monen kesään kuuluvat dekkarit. Kirkollisessa mediassa harrastukseen on haluttu liittyä muun muassa kysymällä, mitkä dekkarit puhuttelevat arkkipiispa Kari Mäkistä. Ne, joita asia kiinnostaa, löytävät lukuvinkit netistä, Kotimaa24.fi.

Aloin itse lukea dekkareita vaiheessa, jossa huomasin lukutaitoni heikkenevän. Tein töitä kustannustoimittajana. Lukeminen oli olennainen osa työtäni. Samoin tekstien editointi eli muokkaaminen.

Harmikseni editoiva suhtautumistapa uhkasi levitä kaikkeen lukemiseeni. Tuon tuostakin jumiuduin miettimään sanavalintoja, sanajärjestystä ja oikeakielisyyttä. Parantuakseni vaivasta ryhdyin lukemaan dekkareita. Niissä ei joka sanalla tai edes lauseella ole aina niin väliä, kunhan juoni kulkee.

Kiinnostusta dekkareihin on selitetty vaikkapa sillä, että kuolema on siirtynyt nykyihmisen elämänpiirin ulkopuolelle. Dekkareiden seurassa voi turvallisesti flirttailla oman kuolevaisuutensa tai rikoksen ja sen pelon kanssa.

Osassa rikoskirjoista keskitytään syyllisen löytämiseen. Toisissa painopisteenä voi olla itse rikos – sen synty, vaikutukset ja merkitys. Yksilöllisten seikkojen lisäksi esille voivat tulla myös rikoksen taustalla olevat yhteiskunnalliset tekijät ja arvot.

Tänä kesänä ruotsalainen Åsa Lantz on saanut minut pohtimaan toisen ihmisen välineellistämistä ja ihmiskauppaa. Norjalainen Anne Holt on näyttänyt, millaiseen pahaan voi seksuaalisiin vähemmistöihin kohdistuva silmitön viha viedä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä