24.9.2015Teksti Tapani Ruokanen

Tulevaisuus tuli Kansalaistorille

Terveiset Helsingin Kansalaistorilta: Welcome to Finland – tervetuloa Suomeen! Tuntui mukavalta olla iloisten ja toivorikkaiden ihmisten keskellä osoittamassa hyvää mieltä. Esiintymislavalla kävi toinen toisensa perään innostuneita ja toiveikkaita ihmisiä, pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, jotka olivat löytäneet uuden kodin ja tulevaisuuden Suomesta. Useat heistä puhuivat täydellistä suomea ja kertoivat kiitollisina, miten saivat täällä mahdollisuuden ryhtyä opiskelemaan, tekemään töitä, elättämään perhettään. Nuori yrittäjä kertoi, ettei ollut käynyt koskaan sossussa eikä Kelan luukulla. Riitti se, että hän sai mahdollisuuden päästä pois sodan jaloista tekemään sitä, mitä osasi ja halusi.

Kansalaistori oli täynnä toivoa ja uskoa omiin mahdollisuuksiin, selviytymistarinoita ja kiitollisuutta. Siis sitä, mitä me Suomessa juuri nyt kipeimmin kaipaamme. Tulevaisuus oli läsnä. Saksan liittokansleri Angela Merkel on toivottanut turvapaikanhakijat lämpimästi tervetulleiksi ja heitä onkin tulossa Saksaan 800 000. Merkel näkee heissä mahdollisuuden vanhenevan ja näivettyvän väestön Euroopassa. Nuoret ihmiset voivat uudistaa väsähtäneen mantereemme. Yhdysvaltojen suuruus perustuu juuri tähän: se on tulevaisuuteen katsovien siirtolaisten maa.

Turvapaikanhakijat voisivat olla myös Suomessa yksi ratkaisu, kun väestön vanhetessa yhä suurempi osa siirtyy pois työelämästä passiiviväestöön, jota yhä pienempi työssäkäyvä väki elättää. Juuri tämä huoltosuhteen heikkeneminen on suurin syy siihen, että hallituksen on tehtävä ankaria leikkauksia ja pakotettava kansalaiset tekemään entistä enemmän työtä. Emme voi selvitä tästä rakenteellisesta ongelmasta velalla, vaan lisätyöllä, tehostamalla tuotantoa uusin keksinnöin ja luomalla uusia tuotteita ja palveluita. Tarvitsemme uutta, nuorta väkeä, kansakunnan uudistumista.

Suurin kansainvaellus sitten toisen maailmansodan on käynnissä, sadat tuhannet ihmiset pyrkivät turvaan sodan jaloista Syyriasta, Afganistanista, Somaliasta. Arviot vaihtelevat, mutta ehkä vielä miljoona on tulossa ennen vuodenvaihdetta. Suomen vastaanottokeskukset ovat jo täynnä, sillä ne on suunniteltu noin neljälle tuhannelle, mutta tulijoiden määrä voi olla tänä vuonna todellisuudessa jopa 30 000. Suomalaisten arastelu uuden edessä on täysin ymmärrettävää. Siitä selviää parhaiten lähestymällä henkilökohtaisesti tulijoita, kertomalla kuka minä olen ja kyselemällä, kuka tulija on. Siitä alkaa tulijan kotoutuminen – ja ystävyys.

Poliitikoilla on vaikeuksia tasapainoilla, kun toiset haluavat pitää rajat kiinni, ettei saavuttamaamme hyvää elämää ryöstettäisi meiltä. Toiset vaativat inhimillisyyden nimissä armoa hätään joutuneille. Tämä kasvattaa päättäjiä vastuuntuntoon – hyvä. Muistan omia sukulaisiani, jotka lähtivät tuhansien muiden kanssa Lapin sotaa pakoon yli 70 vuotta sitten ja pelastuivat muiden ihmisten avun ansiosta.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Jorma Parviainen kertoi, että tämä Suomen ”pakanallisin” seurakunta (alle puolet kuuluu kirkkoon) on hörähtänyt käyntiin: sadat ihmiset ovat heränneet, tuovat kirkolle pakettejaan ja haluavat olla mukana auttamassa. Yhä useammat seurakunnat avaavat oviaan turvapaikanhakijoiden majoittamiseksi. Myös seurakunnat saattavat nyt uudistua yllättävällä tavalla.