21.12.2017Teksti Hellevi Pouta

Todellinen elämäkerta

Luin pienen uutisen, jonka mukaan taitoluistelija Kiira Korvesta ilmestyy ensi vuonna elämäkerta. Piti oikein tarkistaa, milloin hän on syntynyt. Vuonna 1988! Hän on siis 30-vuotias, kun hänestä tulee kirjamarkkinoille hänen elämäkertansa.

Viime aikoina on julkaistu poikkeuksellisen runsaasti kirjoja erilaisista julkisuuden henkilöistä, paljon esimerkiksi urheilijoista ja kevyen musiikin tähdistä. Niitä kutsutaan komeasti elämäkerroiksi, vaikka kirjojen päähenkilöt olisivat nuoria ihmisiä tai korkeintaan keski-ikäisiä.

Nuoriin ihmisiin ei mielestäni oikein istu lievemmätkään versiot kuten elämäkerrallinen teos tai omaelämäkerta. Koska heillä saattaa olla edessään vielä lukuisia vuosikymmeniä, elämä voi heitellä heitä monin tavoin, ja se, mikä nyt tuntuu kovalta jutulta, voi olla lopullisessa tilinteossa vain pieni sivujuonne.

Olen pitänyt kauniina ajatusta, että ihmisen elämä täyttyy kuolemassa.  Vaikka hänen ajatuksensa ja tekonsa kantaisivat vuosisatojenkin päähän, hänen omalta osaltaan hänen elämänsä on valmis, kun hän kuolee. Hän ei voi enää muuttaa sitä mitenkään eikä lisätä siihen mitään. Siksi pidän todellisina elämäkertoina vain kirjoja, jotka on julkaistu kuoleman jälkeen. Eläessään ihminen voi toki muistella ja nuorellakin saattaa olla kokemuksia, jotka sopii laittaa kirjan kansien väliin, mutta elämäkerrasta ei ole kysymys silloin, kun elämä on vielä kesken.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä