31.10.2013Lea Lappalainen

Rikas mies jos oisin

Pieni kirja nimeltä Sata Suomen rikkainta (Tammi 2002) vilisee talousuutista tuttuja nimiä, Lesonen, Puolimatka, Ehrnrooth, Hartwall, Laakkonen, Herlin, Siilasmaa, Wahlroos. Björn Wahlroos esiteltiin kymmenen vuotta sitten tasavallan 12. rikkaimpana verotettavan omaisuuden mukaan.

Finanssipohatta Wahlroos piipahti takavuosina Kirkkopäivillä, ei sulautunut tapettiin saati mielistellyt yleisöä paneeleissa, jossa paneuduttiin vanhusten asemaan. Hänelle oli selvää, että ne, joilla on mistä antaa, voivat lahjoittaa aikaa tai rahaa – muuhunkin kuin ikääntyvien tukemiseen.

Työpaikan aamukahvilla arvuuttelimme tuolloin, kenelle pankkiiri itse mahtaisi lahjoittaa eurojaan. Nyt, muutama vuosi myöhemmin tiedämme, että ainakin Tukikummit-säätiön välityksellä Wahlroos on antanut omastaan. Viime vuonna säätiölle kertyi ennätykselliset 770 000 euroa. Siinä on mukana myös Wahlroosin 60-vuotispäiväksi saamat rahalahjoitukset.

Wahlroosista laadittua kirjaa jonotettiin kotilähiön kirjakaupassa. Myös Jorma Ollilan, toisen hyvin toimentulevan, persoona kiinnostaa ja uusi kirja myy hyvin.

Ollilalta kysyttiin kirjan ilmestymisviikolla, kuka häneen on maailman mahtavista tehnyt suurimman vaikutuksen. Vastaus yllätti ainakin minut.

– Presidentti Nelson Mandela. Lukekaa hänenkin elämäkertansa. Hän on vielä karismaattisempi kuin kirjassa, Ollila hehkutti. 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä