16.4.2015Teksti Maija Nyman

Perustukset ratkaisevat kaiken

Metsän läpi kiemurteleva tie johdattaa kalliolle, meren rantaan. Uutta sepeliä, soraa ja sementtipilareita on odottamassa uutta pytinkiä. Siirtolaisten isovanhempieni valtiolta saama alue on tullut lahjana uuden sukupolven käyttöön ja on aika rakentaa. Lähtökohtana on ollut perustusten tekeminen. Niitä onkin tehty vuoden verran urakalla. Hiki on virrannut, kaivuri on raapinut maata, siirtokone raivannut tilaa, rinnemaisema on muuttunut vastaamaan uusia tarpeita.

Tässä on tarvittu kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa. Meikäläinen hätähousu olisi tyytynyt vähempäänkin: kunhan saataisiin vain mökki pian pystyyn. Nyt katselen suurella kunnioituksella tehtyä perustyötä ja sen tekijöitä. Hyvä, etteivät kuunnelleet minua!

Jeesuksen sanat kolahtavat tässäkin asiassa, ne ovat ajankohtaisia ja osuvia. Kun mies taloa rakentaessaan kaivoi syvään ja laski perustuksen kalliolle, talo kesti tulvavedet. Se ei horjunut, koska perustus oli vahvasti tehty. Varoittava esimerkki oli puolestaan mies, joka rakensi pinnalle, ilman perustusta. Kun tulvavedet syöksyivät, talo sortui (Luuk. 6). Yksinkertaista ja kuitenkin niin totta. Kestääkö minun taloni, kun tulva nousee? Kestävätkö lasteni ja lastenlasteni talot tulevina tulvavuosina? Isot tulvat tuntuvat olevan tulossa, ihan nurkan takana.

Olen kiitollinen siitä, että jo lukiotyttönä sain oivaltaa hengellisten perustusten merkityksen. Uskoni ei perustunut mutu-tuntumiin, eikä hengelliseen vaahtoon. Ei nopeisiin rukousvastauksiin, ihmetekoihin, kovaäänisiin puhujiin eikä halleluja-tunnelmiin. Perustusta laskettiin Jeesuksen sovitustyön pohjatyölle, hyvällä Raamatun opetuksella, ehtoollisen ymmärtämisessä, vakaissa virsissä ja hengellisissä lauluissa, vanhempien ihmisten rauhaisalla elämänotteella.

Oli hyvä, että uskon taloani koeteltiin jo varhain ja pitkin matkaa. Elämänkohtalot ja epävarmuus ravistelivat. Tulvavedet alkoivat nousta. Niissä testattiin perustuksen kestävyys. Onko Jumala totta? Kuka Jeesus minulle on? Miten tämä yhteys toimii? Kuuleeko hän oikeasti?

Samaa ravistelua tapahtuu aika ajoin yhä. Jos vaikka tämä inhimillinen taloni hajoaisikin, ei ole mitään hätää. Perustus kestää, sillä se ei ole sidottu minuun. Sen rakentaminen on ollut osaavissa käsissä, itse Arkkitehdin.

Tässä voimme testata myös erilaiset uskomukset ja uskonnot. Mikä kestää todellisessa hädässä? Mikä kestää viimeisellä rajalla, kuoleman edessä?

Kun nyt vaalien alla etsitään hyviä vastuunkantajia, etsitään samalla oman yhteiskuntamme osaavia perustuksen rakentajia. Heille on suuri tilaus juuri nyt, kun tulvavedet alkavat nousta.

Siis – kättä ristiin ja äänestämään!

Maija Nyman

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä