5.10.2017Teksti Laura Honkasalo

Opettavaista kauhua

Nettikeskustelussa jutellaan lapsuuden kirjatraumoista. Osa järkyttävistä kirjoista on kovin viattomia, kuten Mestaritontun seikkailut. 

Klassikot Jöröjukka sekä Max & Moritzpääsevät listalle – tosin joitakin on vain naurattanut Max & Moritzin loppukohtaus, jossa pahankuriset pikkupojat jauhetaan myllyssä jyviksi. Eniten kauhua on aiheuttanut Noidan käsikirja. Facebookissa on erityinen tukiryhmäkin niille, joita kirja on järkyttänyt.

Moni mainitsee myös Arthur S. Maxwellin kirjasarjan Onnen päiviä. Maxwell (1896–1970) oli adventisti, joka kirjoitti opettavaisia kertomuksia lapsille. Osa tarinoista on karuja. Kuinka Taimi tuli mykäksi kertoo pikkutytöstä, joka ei tottele äitiä, vaan oikaisee koulumatkalla pahamaineisen korttelin kautta. Siellä poikajoukko viskoo häntä kivillä ja perunoilla. Taimi loukkaa kaulansa ja tulee mykäksi. Eräänä päivänä ovelle tulee kirjojen kaupustelija. Hän rukoilee Taimin puolesta ja Jumala parantaa Taimin. Eiköhän likka oppinut tottelemaan äitiä!

Vielä karumpaa luettavaa ovat vanhat Pelastusarmeijan lastenlehdet, joita voi tutkailla Kansalliskirjaston digiarkistossa. Lehdet vilisevät kertomuksia sairaista lapsista, jotka kuolinvuoteellaan saavat vanhempansa ymmärtämään, että Jumalan tahtoa vastaan ei pokkuroida. Kolmevuotiaan Esterin isä itkee, ettei Jumala vain ottaisi häneltä ainoaa lasta, mutta Esteri sanoo tautivuoteellaan, että haluaa Jeesuksen tykö. Isän täytyy ymmärtää, että lapsen kuolema on Jumalan tahto.

Lasten ystävä -lehdessä vuodelta 1910 on kertomus rautatiepalvelijasta, joka hoitaa avattavaa siltaa. Hän on avannut sillan laivalle ja tavarajuna on jo tulossa. Silloin vahdin pieni poika putoaa jokeen. Siltavahti sulkee ensin sillan, mutta siinä ajassa poika ehtii hukkua. Siltavahti uhrasi oman poikansa, aivan kuten Jumala!

Kertomukset tuntuvat ahdistavilta aikuisestakin, saati sitten lapsesta. Voi vain kuvitella, millaisia traumoja siltavahdin tarina on aiheuttanut – eikä edes ollut nettiä, jossa purkaa muiden kanssa tuntojaan!

Kirjoittaja on kirjailija ja toimittaja.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä