24.4.2013Teksti: Vesa Keinonen

Lääkemääräys

vesa keinonen

Saako kirkossa olla iloinen, jopa riemuitseva? Moista mietiskelin tilaisuudessa, jossa viisaat ihmiset pohtivat kirkon tulevaisuuden näkymiä. Kovin vakava oli puheiden sävy, ja puhujien ilmeetkin. Ongelmia löydettiin, ratkaisuja vähemmän.

Emeritusarkkipiispa John Vikström sävähdytti. Esityksensä päätteeksi hän antoi sairastelevalle kirkolle lääkemääräyksen: ”Ammentakaa ilolla pelastuksen lähteistä”. Näitä ovat Raamattu, rukous, jumalanpalvelus ja seurakuntayhteys. Jumalasta on Vikströmin mukaan myös syytä puhua entistä rohkeammin, erityisesti lapsille. Ja ihmisestä pitää välittää entistä enemmän!

Juuri päivää ennen olin kotiseurakuntani Messukylän eräässä tilaisuudessa nauttinut Vikströmin mainitsemia hoitavia rohtoja. Myös Tuomasmessuissa voi aistia iloa, rohkeutta ja ihmisten aitoa kohtaamista. Siksi väkeä saapuukin tällaisiin tapahtumiin sankoin joukoin. Myönteisyys ja yhteisöllisyys vetävät puoleensa.

Saan työssäni tutustua erilaisiin messuihin ja muihin hengellisiin tilaisuuksiin. Jo ovelta yritän tarkkailla, mikä onkaan ilon aste tässä kokoontumisessa. Kaikuuko vilkas porina, vai istutaanko penkeissä virallinen kirkkoilme kasvoilla? Tervehtiikö kukaan uutta tulijaa?

Jumalanpalveluksen ei pidä olla sirkus, mutta en oikein usko positiivisen mielialan vähentävän tilaisuuden hengellistä arvoa. Asiamme on upea, miksi kertoa siitä naama mutrussa?

Ammennetaan kaikista upeista lähteistämme, ilolla!