13.7.2017Teksti Arja-Leena Paavola

Kun hyvä tahto ei riitä

Euroopassa koetun terroriaallon myötä on ollut pakko havahtua siihen, että kaikki eivät jaa ihanteitamme tasa-arvosta ja demokratiasta. Merkittävällä tavalla rauhanponnisteluihin ja humanitaariseen työhön eri puolilla maailmaa panostavat kirkot ovat joutuneet myös terroristien kohteiksi.

Haluan uskoa parasta toisista ihmisistä ja ajatella, että inhimillisyys on yhdistävä seikka lähtökohtien erilaisuudesta huolimatta. Lähimmäisenrakkautta vaalivalle on kova pala tajuta, että tunnetta ei jaeta. On ihmisiä, jotka saattavat vihata uskonnon tai alkuperän perusteella, ja olla siksi valmiita tappamaan.

Suomessa turvallisuusviranomaiset ovat pitkään ennakoineet, että myös meillä tullaan jossain vaiheessa kokemaan jihadistinen terrori-isku. Hyvää tarkoittavat ihmiset pyrkivät etsimään syitä terrorismiin omasta yhteiskunnasta. Usein etenkin syrjäytyneisyys tai globaali eriarvoisuus mainitaan tekojen vaikuttimena. Terrorismitutkijat eivät kuitenkaan tätä näkemystä allekirjoita, heidän mukaansa kyse on jihadistisesta ideologiasta. Tiedetään, että terroristit ovat toimineet pitkäjänteisesti, suunnitelmallisesti ja rationaalisesti omasta ideologiastaan käsin ja näkevät tekonsa osana laajaa agendaa. Se on taistelu länsimaita ja kristittyjä vastaan.

On pakko tajuta, että meitä myös vihataan. Silti lähimmäisenrakkauden ihanteesta kannattaa pitää tiukasti kiinni, sillä ei kai ole muutakaan vaihtoehtoa.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä