7.4.2016Laura Honkasalo

Kiukuttelevat netti-ilkeilijät

Brysselin terroristi-isku oli kylmäävä murhenäytelmä. Siksi oli järkyttävää, että poliitikot Olli Immonen, Jussi Halla-aho ja James Hirvisaari olivat saman tien valmiita käyttämään tapahtumaa omien asioidensa ajamiseen. Minusta tuntui kuin he olisivat hyppineet terroristi-iskussa kuolleiden päällä, enkä edes menettänyt ketään läheistä. Miten ihminen voi käyttäytyä niin tunteettomasti? Samaa ihmettelin, kun salakatselusta syytetty tv-julkkis vähätteli uhriensa tuskaa, tai ei oikeastaan tuntunut käsittävän sitä lainkaan. Ja entä virpovia muslimilapsia pilkannut poliitikko? Eikö hänellä ole tunteita ollenkaan?

Tuntuu kuin myötätunto olisi katoamassa maailmasta. MIT-yliopiston yhteiskuntatieteiden ja teknologian professori, psykologi Sherry Turkle on sitä mieltä, että kyky tuntea empatiaa on heikentynyt ja syynä ovat digitaaliset kommunikaatiovälineet. Turkle on tutkinut internet-kommunikointia 1990-luvun puolivälistä. Hän kertoo havainneensa, että osa nuorista aikuisista kommunikoi mieluummin sähköpostilla kuin vaikkapa soittamalla, tapaamisesta puhumattakaan. Sähköpostissa ja somessa luomaansa vaikutelmaa voi viilata loputtomiin, mutta kun ei haluta tapailla ja keskustella kasvokkain, sosiaaliset taidot ruostuvat ja kyky tuntea empatiaa rapistuu.

Yhdysvalloissa arvellaan myös, että yksin eläminen ja esimerkiksi lukemisen väheneminen vaikuttavat empatiakyvyn romahtamiseen. Aikuiset, jotka eivät lue kaunokirjallisuutta, tuntevat vähemmän empatiaa kuin lukevat ihmiset, osoitettiin Toronton yliopiston tutkimuksessa 2011. Empatiavajeeseen on varmasti paljon muitakin syitä.

Sherry Turkle julistaa luennoissaan, että meidän pitää pelastaa keskustelu, siis sellainen perinteinen keskustelu, jota käydään kasvokkain. Tosielämän kommunikaatiossa on vaarana, että punastuu, änkyttää, ei aina tee hyvää vaikutelmaa ja sanoo asioita väärin, koska niitä ei voi tarkistaa Googlesta. Juuri keskustelun hapuilevuus, toisen tunnetilojen aistiminen, mokailu tai vaikkapa yhdessä nauraminen opettaa meille empatiakykyä, toisten huomioimista ja teroittaa vaistojamme. Tätä ei opi netissä.

Kun seuraa verkossa riehuvia ilkeilijöitä ja uhkailijoita, ihmetyttää eikö heitä huoleta lainkaan oma mielenterveytensä. Usein vihapuhe ja trollaus ovat yksinäisyyden ja turhautumisen oireita. Kun ei muuten saada tarpeeksi huomiota, sitä hankitaan tykittämällä verkkoon ilkeyksiä ja törkyä. Kannattaisiko hakeutua mielenterveyden ammattilaisen puheille? Kyky tuntea myötätuntoa tekee ihmisestä ihmisen.

Sherry Turklen luentoja ja TED-puheita voi kuunnella YouTubesta.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä