18.1.2018Teksti Maija Nyman

Kerrankin oikealla asialla

Tuntuupa hyvältä kiittää maamme merkittävintä päivälehteä alkuvuoden artikkelista. Miten tiiviisti nivoutuvatkaan yhteen aukeaman viesti parisuhteen vuosihuollosta ja tuore kipeä uutinen, jonka mukaan erojen määrä kasvaa aina joulun jälkeen merkittävästi.

Sääennustaja puhuu erilaisista toisiinsa törmäävistä ilmavirroista, jotka saavat aikaa turbulenssia ja tuhoja. Samaa kai voisi sanoa rakkauden ilmavirroista, joiden keskiössä ihmiset räpiköivät.

Mistä syystä juuri nyt aletaan nostaa uudella voimalla parisuhteen kysymyksiä? Olisiko niin, että maassamme vuosikymmeniä tehty monitahoinen perhe- ja parisuhdetyö on alkanut kantaa pysyvää hedelmää? Kenties toimittajakuntaa on käynyt kyseisillä kursseilla, ennakkoluuloja on alettu työntää syrjään ja epämääräinen unelma täydellisestä rakkaudesta alkaa löytää pohjakosketusta. Totuus raivaa aina tietä toivolle.

Ennaltaehkäisevän terveydenhoidon nimiin on vannottu jo pitkään. Kipeä hammas halutaan paikata mahdollisimman pian, toivoton tapaus vedetään pois viimeisenä vaihtoehtona. Umpisuoli on viisasta leikata ajoissa, ettei se pääse tulehtumaan, jolloin paranemisennuste huononee.  Nykivä auto viedään korjaamoon, että sillä voisi ajaa pitempään. Kuuluu perussivistykseen toimia näin.

Kuitenkin parisuhteen hyväksi tehtävän työn arvoa on vähätelty, ja se on asetettu kummalliseen kalvakkaan valoon. Sitä on pidetty viimeisenä oljenkortena tai pelätty kuollakseen hengellisten tahojen tyrkyttävän uskoontuloa ja rukousta heti kynnyksellä.

Jos tämä maa jotakin tarvitsee, niin heräämistä parisuhteen sitoutumisen syväkyntöön, huoltamiseen, uudelleenarvioimiseen, ammattilaisten ja tavallisten vertaistukiryhmien ja kristillisten toimijoiden tarjoamaan tukeen. Monet tahot tekevät työtä vapaaehtoisvoimin ja ammatillisesti, suurella sydämellä ja viisaudella. On todella aika antaa niille palstatilaa ja ääntä medioissa siten, että kynnys katoaa.

Elämän laatuun kuuluu olennaisesti omasta itsestä ja suhteesta huolehtiminen, sen säröjen tiedostaminen ja kunnostaminen, sitoutumisen viisaus ja siunaus. Valttikortteina armon, huumorin ja suhteellisuudentajun arkikäyttö.

Jos olemme juhlineen itsenäistä Suomea, sen sisällä sykkivät, vapaasta tahdosta sitoutuneet parisuhteet ovat totisesti juhlansa ansainneet. Peli ei ole koskaan menetetty. Yksi valonsäde elämän pimeydessä tuo toivon paremmasta. Omista laatuvaatimuksista voi vähän hellittää ja katsoa yhä uudestaan, mitä meistä voi tulla. Tehdään joukolla rakkauden vallankumous, jossa uuden sukupolven on turvallisempaa kasvaa!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä