9.3.2017Tapani Ruokanen

Irvokas näytelmä

Presidentti Donald Trump esiintyi Floridassa juuri, kun Münchenissä päättyi huipputapaaminen, jossa oli herännyt varovainen toive, että Yhdysvallat sittenkin pitää kiinni sitoumuksistaan ja yhteistyöstä Euroopan kanssa. Trump huusi hurmioituneelle kansalle vaaliteemojaan ja että lupaukset täytetään. Valehtelevan median moittimiseen haettiin eväitä Yhdysvaltojen perustajaisistä.

Lentokentälle oli luotu yhteiskuntauskonnollinen hurmoskokous. Florida ja maailma – jolle paha media välitti tilaisuuden – saivat nähdä, miten Amerikassa tehdään sisäpolitiikkaa: kansa on minun takanani! Olikohan vielä hiukan aikaista aloittaa kampanjointi seuraavaa vaalia ajatellen?

Lentokentän kiihotustilaisuus oli pohjanoteeraus, jossa sekoittuivat populistinen nationalismi ja hurraa-uskonnollisuus rienaavaksi sopaksi. Trumpin tuloa lentokentän puhetilaisuuteen edelsi hartauskokous, jossa musta pastori imitoi kansalaisoikeustaistelijoita. Hurmioituneet rukoukset, saarnat ja veisuu – onko tämä totta vai pilaa? Tilaisuudesta oli huumori kaukana.

”Glory, glory halleluja” -virren kaikuessa ei jäänyt epäselväksi kenen kunniaa ylistettiin. Presidentin lentokone ”Air Force One” rullasi yleisön eteen ja väki veisasi: ”Amen, amen!” Koneen ovi avattiin ja glory jatkui. Lopulta tämä omatekoinen vapahtaja astui ulos ja musiikki vaihtui kansallislauluun. Tilaisuus jatkui ”first ladyn” lukemalla Isä meidän -rukouksella.

Puheessaan Trump kauhisteli myös Ruotsin tilannetta – ja aiheutti suurta hämmästystä Ruotsissa, missä ei oltu kuultukaan Trumpin mainitsemista ongelmista ”eilen illalla”.  Mitä sellaista Ruotsissa on voinut tapahtua, mistä sen enempää media, viranomaiset kuin suuri yleisökään eivät tiedä mitään?

Trumpin puhetilaisuus antoi pelottavan kuvan turvattomasta kansasta matkalla poliittiseen fanaattisuuteen sekopuheitten johtamana, kuin Saksa 1930-luvulla. Vai? Yhdysvalloissa on vahva demokratia ja oikeusvaltio. Se vahtii myös presidenttiä ja pakottaa hänet noudattamaan lakia, kuten on nähty. Kongressin poliitikot, demokraatit, mutta myös republikaanit, suitsivat. Show must go on – niin myös USA:n etujen mukainen politiikka.

Vastenmielinen ja epärehellinen uho hätkähdytti. Eurooppalaisten ei silti tarvitse olla liian huolissaan. Annetaan Yhdysvalloille aikaa. Se rakentaa samojen arvojen pohjalle kuin me. Sen todisti Münchenin kokous, jossa presidentin jälkeen korkeimmat Yhdysvaltain johtajat vakuuttivat yhteistyötä. Venäjäkin on saatava taas mukaan. Se on Moskovan etu, sillä Trumpista ei taidakaan tulla kumppania Euroopan hajottamiseksi.

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä