1.3.2018Teksti Petri MerenlahtiKuva Istockphoto

Vastoin odotuksia

saarnasivu

Jos Uuden testamentin evankeliumeja ajattelee kertomuksina, niiden juoni rakentuu sen ympärille, saavuttaako päähenkilö tavoitteensa. Meneekö ilosanoma perille, tavoittavatko Jeesuksen sanat kuulijansa?

Helppoa Jeesuksella ei ole. Se mitä hän sanoo, ei vastaa odotuksia.

Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumeissa Jeesus puhuu Jumalan valtakunnasta. Se on toisenlainen kuin ihmisten valtakunnat. Siellä ei alisteta vaan palvellaan. Sen hallitsija ei ole voittoisa sotasankari vaan itsensä uhraava aseistakieltäytyjä.

Johanneksen evankeliumissa Jeesus puhuu itsestään, ja vaikeasti. Hän sanoo olevansa maailman valo, elävä vesi ja elämän leipä. Joka pitää kiinni hänen sanastaan, ei näe kuolemaa.

Jeesusta ei ymmärretä, ja kuulijat pahoittavat mielensä: ei ole terveen ihmisen puhetta tuollainen, saati Jumalan sanaa. Jumalan tapoihin ei kuulu olla lihaa ja verta, kouriintuntuva ja käsin kosketeltava tämän elämän asia.

Jeesus näkee toisin. Juuri siinä piilee evankeliumin maailmaa mullistava haaste.


Ikuinen tulee nykyisyyteen

Jeesus vastasi: ”--- Teidän isänne Abraham iloitsi siitä, että saisi nähdä minun päiväni. Hän näki sen ja riemuitsi.” Juutalaiset sanoivat hänelle: ”Et ole edes viidenkymmenen ja olet muka nähnyt Abrahamin!” Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti: jo ennen kuin Abraham syntyi – minä olin.” Silloin he alkoivat poimia kiviä heittääkseen niillä häntä.

Joh. 8:54, 56–59

 

Rukoilemme

Isämme, joka olet taivaissa,

me ylistämme sinua.

Sinä lähetit Poikasi maailmaan

tekemään tyhjäksi Paholaisen teot.

Niin helposti me kiinnymme pahaan,

niin salakavalasti se kietoo ja pettää meidät.

Vapauta meidät sanallasi,

herätä usko anteeksiantamukseen.

Anna Poikasi voiton näkyä meissä

ja meidän arkipäivässämme.

Kuule meitä, sinä, joka elät ja hallitset

aina ja ikuisesti.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä