5.7.2018Sanat Petri MerenlahtiKuva Wikimedia Commons

Rakkauden laki

k-27-2018-15-Oma hetki KUVA Wikimedia Commons

Tämän sunnuntain evankeliumitekstissä Jeesus asettaa vaikean tavoitteen: myös vihamiehille tulee osoittaa rakkautta.

Rakas vihollinen

Jeesuksen mukaan vihollisrakkaus on ihmisrakkauden mitta. Ja totta tosiaan: kukapa ei omilleen toivoisi ihmisarvoista kohtelua? Kuka ei soisi läheistensä välttyvän sellaiselta, mitä kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään?

Mutta että saman arvon antaa myös vihollistensa ihmisyydelle – niidenkin, jotka vähät välittävät siitä, miten muiden käy. Että vaalii heidänkin elämänsä pyhyyttä, ei istuta heitä sähkötuoliin tai ripusta vankisellin kattoon ja pieksä sähkökaapeleilla. Ei kiduta eikä nöyryytä.

Ei vihollisistaan pitää tarvitse, saati hyväksyä sitä, mitä on heidän käsissään joutunut kärsimään. Silti heidänkin ihmisyyttään pitää rakastaa, vaikkapa lainkuuliaisella poliisilla, ripeällä ensiavulla ja reilulla ja puolueettomalla oikeudenkäynnillä, kuten Turun puukkomiehen tapauksessa.

Vaaliessaan vihollistensa ihmisyyttä tulee samalla vaalineeksi myös omaansa. Ihmisyys on yhteistä ja luovuttamatonta vain, jos se kuuluu kaikille. Siksi vapauttaan olla ihmisiksi on syytä puolustaa. Sitä vahvinkaan vihollinen ei voi riistää, ellei sitä tahdo itse antaa pois.


Päivän evankeliumi

”Teille, jotka minua kuulette, minä sanon: Rakastakaa vihamiehiänne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat. Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden puolesta, jotka parjaavat teitä. Jos joku lyö sinua poskelle, tarjoa toinenkin poski. Jos joku vie sinulta viitan, anna hänen ottaa paitasikin. Anna jokaiselle, joka sinulta pyytää, äläkä vaadi takaisin siltä, joka sinulta jotakin vie. Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille.”

Luuk. 6:27–31


Rukoilemme

Jumala, taivaallinen Isämme,

sinulta saamme kaiken hyvän.

Anna sen vaikuttaa

tahtoomme ja tekoihimme.

Opeta meitä ajattelemaan vähemmän sitä,

miten muut kohtelevat meitä,

ja enemmän sitä,

miten itse toimimme.

Auta meitä unohtamaan loukkaukset

ja opeta sovittelemaan.

Muistuta siitä, että kuulumme yhteen

kaikkien ihmisten kanssa,

koska olemme kaikki sinun luomiasi.

Herra, tätä rukoilemme

Jeesuksen Kristuksen tähden.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä