7.6.2018Sanat Lauri Thuren

Mikä on minun tekosyyni?

k-23-2018-15-oma hetki_2

No huh huh!

Nuori mies tahtoo lähteä Jeesuksen matkaan. Ensin vain isän hautajaiset alta pois. Jeesus vastaa hänelle käsittämättömän karusti. Ihme, että kukaan alkoi seurata häntä.

Kirkolliset sanankaulitsijat ovat yrittäneet urakalla siistiä Vapahtajan puheita. Niin nytkin. Väitetään, että Jeesus puhuu esimerkiksi hengellisesti kuolleista, uuden yhteisön ulkopuolisista, vanhan ja uuden liiton eroista tai juutalaisuuden ja kristinuskon suhteesta. Vaan kun ei puhu.

Entä jos Jeesuksen sanat ottaisi sellaisinaan? Jättäisi vainajat niille sijoilleen? Tuskin sentään, haudattiinhan Jeesus itsekin aikanaan säädyllisin menoin.

Kuten aina, asiayhteys avaa merkityksen. Vapahtaja pohtii jo omaa kuolemaansa ja kerää viimeisiä seuraajia, jotka veisivät viestiä eteenpäin. Tarjokkailla on toistaan perustellumpia syitä viivytellä. Mutta aikaa ei ole muuhun kuin yhteen asiaan. Mikään ei saa estää sitä.

Päivän teksti saa lukijan kysymään: Mikä on minun tekosyyni?

teologian tohtori Lauri Thurén

Päivän evankeliumi

Kun he tekivät taivalta, muuan mies sanoi Jeesukselle: ”Minä seuraan sinua, minne ikinä menetkin.” Jeesus sanoi hänelle: ”Ketuilla on luolansa ja taivaan linnuilla pesänsä, mutta Ihmisen Pojalla ei ole, mihin päänsä kallistaisi.”

Eräälle toiselle Jeesus sanoi: ”Seuraa minua!” Tämä vastasi: ”Herra, anna minun ensin käydä hautaamassa isäni.” Mutta Jeesus sanoi hänelle: ”Anna kuolleiden haudata kuolleensa. Lähde sinä julistamaan Jumalan valtakuntaa.”

Vielä eräs toinen sanoi: ”Herra, minä seuraan sinua, mutta anna minun ensin käydä hyvästelemässä kotiväkeni.” Hänelle Jeesus vastasi: ”Joka tarttuu auraan ja katsoo taakseen, ei ole sopiva Jumalan valtakuntaan.”

Luuk. 9: 57-62

Rukoilemme

Herra,

olisi niin helppoa jäädä tähän:

uskonystävien seuraan,

tutunturvalliseen arkeeni,

ratautuneisiin ajatuksiini.

Ottaisinko riskin,

että lähtisin perässäsi

epämukavuusalueelle,

oudoille reiteille

joiden varrella valtakuntasi

saa tuntemattomien kasvot

ja itsestäänselvyyteni

ovat vaarassa hajota ja muuttua

joksikin uudeksi,

joka pelottaa ja houkuttaa.

Armahda minua!