Henki on sinun ylläsi

saarnakuva

Jeesus meni synagogaan. Hän oli rabbi, ja hänelle ojennettiin käärö, jossa oli profeetta Jesajan kirja. Jeesus luki ääneen: "Herran henki on minun ylläni."

Profeettakirjojen ääneen lukemisesta osana synagogan liturgiaa käytetään ilmaisua haftarah. Luukaan mukaan synagogan kanttori Nasaretissa ei avannut kääröä, vaan Jeesus itse "löysi" Jesajan luvun 61.

Emme varmuudella tiedä, mitä juutalaisen Raamatun eli Tanakin profeettojen kirjojen kohtia synagogaliturgiaan kuului Jeesukseen aikana. Ottiko Jeesus tarkoituksellisesti lukuun Jesajan riemuvuosijakeet?

Kun Jeesus lopetti, hän sanoi, että tänään on tämä kirjoitus käynyt toteen. Hän ei puhunut niin kuin tavallinen teologi vaan niin kuin se, joka parantaa.

Jokainen meistä voi avata Jesajan kirjan ja löytää sieltä jakeen "Herran henki on minun ylläni". Henki on sinun ylläsi. Sinut on siunattu, ja kaikki lupausten aarteet koskevat sinua. Sinulla on tässä maailmassa erityinen tehtävä rakastaa niin kuin sinua rakastetaan.


Sanat kirjakääröstä

Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan, ja hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja. Hän avasi kirjakäärön ja löysi sen kohdan, jossa sanotaan: – Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta.

Luuk. 4:16–18

 

Rukoilemme

Jeesus Kristus, Herramme.
Maan päällä ollessasi sinä ilmaisit
monin tavoin kirkkautesi.
Elämän arjessa
meiltä hämärtyy usein se,
että sinä elät ja teet työtäsi meissä ja muissa.
Ravistele meidät hereille Henkesi avulla
ja vahvista uskoamme rakkautesi voimaan.
Kuule meitä, sinä, joka elät ja hallitset
Isän ja Pyhän Hengen kanssa
aina ja ikuisesti.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä