3.8.2017Teksti Saila KeskiahoKuva Istockphoto

Täysin hyödytöntä menoa

Elämäntaidon-kuva

Kävely on helppoa ja tehokasta liikuntaa, mutta jalat voi ottaa alleen myös irtautuakseen hyötyä arvostavasta maailmasta. Lopulta käveleminen voi muuttua rukoukseksi.

Asfaltti vaihtuu hiekkatieksi ja jalan alle tulee joustoa. Vauhti alkaa pikku hiljaa löytyä, ja kun kuljen täydessä kukassa loistavien alppiruusujen ohi, jalat menevät jo kuin itsestään.

Käveleminen on lempiliikuntaani. Opin kävelemään puolitoistavuotiaana, vähän myöhemmin kuin lapset keskimäärin. Olen kävellyt tähän ikään mennessä noin kolmenkymmenen vuoden ajan. Luulen osaavani tämän aika hyvin.

Kävelyn salaisuus on toistossa

Sitten soitan UKK-instituutin tutkijalle Katriina Ojalalle.

– Usein työntö jää vaillinaiseksi, ja se kuormittaa enemmän jalan etuosan lihaksistoa, Ojala sanoo.

Muitakin puutteita löytyy: jalkaterä kiertyy joko sisään- tai ulospäin, kävelijä unohtaa käyttää käsiään siten, että yläkroppaan tulisi sopiva pieni kierto. Tai sitten muistetaan kädet liiankin kanssa, pidetään kyynärvarret koukussa ja nostetaan hartiat korviin – siitäkös niska jumiutuu.

Kertaan metsäpolulla Ojalan esittelemiä kävelyn vaiheita. Ykkösvaiheessa kanta iskee maahan, siis kantaiskuvaihe. Sitten tulee tukivaihe, jonka aikana koko jalkapohja on alustaa vasten. Kolmas eli viimeinen vaihe on työntövaihe, jolloin edessä oleva jalka työntää ja takana oleva jalka heilahtaa rennosti eteen. Sitten kaikki alkaa taas alusta, loputtomiin.

Kävelyssä tärkeintä on toisteisuus, askelten rytmi, joka vaikuttaa itsessään puuduttavalta. Kävellessä ei voi kuin kävellä. Suorituksia on turha etsiä: kävelijöiden käsivarressa näkee harvemmin energiankulutusta mittaavia laitteita. Juuri siitä nousee kävelemisen kauneus.

Toisaalta kävely voi olla aarteiden löytämistä kotinurkilta ja totutusta poikkeamista. Ranskalaiset flanöörit tekivät kaupunkikävelyistä taidetta, mutta ei siihen suurkaupunkia tarvita. Päämäärätön kuljailu auttaa löytämään tutuista lähikulmista uusia puolia.

Artikkeli on katkelma. Lue miten kävellään ja mitä siitä henkisesti hyötyy Sanasta 31/2017!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä