7.12.2017Teksti Erja Taura-JokinenKuva Istockphoto

Hyvässä suhteessa kumpikin seisoo omilla jaloillaan

elämäntaito-Hyvässä parisuhteessa

Parisuhteen kukoistukseen tarvitaan yhteistä aikaa ja puolison jakamatonta huomiota, mutta myös tervettä erillisyyttä. Sekä naisen että miehen on kannettava vastuu hyvinvoinnistaan.

Rakastumisen suloista aikaa moni muistelee. Viipyiltiin kyljittäin ja sylittäin. Halailtiin ja suudeltiin tai vähintään pidettiin kädestä kiinni. Sitten kohta avioiduttiin, ja arki alkoi.

Ovatko vuodet huventaneet lämpöä ja läheisyyttä? Vai kävikö niin, että puoliso jäi vuosiksi riippumaan rakkaassaan kiinni, ja tämä ihmettelee, mikä häntä kuristaa?

Parisuhdeneuvoja ja seksuaaliterapeutti Anne Hievanen sanoo, että hyvässä parisuhteessa kumpikin aikuinen seisoo omilla jaloillaan, ja heidän väliinsä jää selvä rako.

– On tärkeää, että mies ja nainen vahvistavat itseään: mies omaa miehuuttaan, nainen naiseuttaan.

– Moni on tämän kuullut, mutta ei välttämättä ole sisäistänyt ainakaan heti ensimmäisellä kerralla: lapsuuden kokemukset vaikuttavat ihmiseen koko eliniän ajan, siis vanhuuteen saakka. Se on lopulta aika hurja juttu.

Lapsena ja nuorena olemme havainnoineet sitä, millaisella katseella äiti on seurannut isää ja miten isä äitiä. Miten vanhemmat puhuivat toisilleen? Oliko heidän välillään hellyyttä ja hyvää läheisyyttä?

– Tämä perintö vaikuttaa siihen, miten itse aikuisina toimimme oman kodin tilanteissa sekä parisuhteessamme.

Lue koko juttu Sanasta 49/2017.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä