19.4.2007Teksti: Alexandra Aalto, Kaj AaltoKuvat: Kaj Aalto

A-sanat ja pehmopariston tulevaisuus

16kansi-2.jpg-146x212

A-kirjaimella alkavat sanat ovat Enfucellin toimitusjohtaja Jaakko Happosen uuden elämän avainsanoja. Armon ja anteeksiannon lisäksi hänen vaimonsa nimi alkaa a:lla. Yhdeksi maailman lupaavimmista teknologiayritystä Happosen firma nousi Aloitusrahasto Veran avulla.
– Tämä on Jumalan huumoria, Audilla ajava kemian diplomi-insinööri Jaakko Happonen sanoo.

Jaakko Happonen, 50, on juuri palannut Cannesista Ranskasta, jossa hän oli markkinointijohtaja Risto Huvilankanssa vastaanottomassa Red Herringin tunnuspalkintoa, joka myönnettiin Enfucellille. Samaan aikaan yhtiön kehitysjohtaja, tekniikan tohtori Xia-Chang Zhang, oli Kiinassa saamassa maailmanlaajuista julkisuutta, kun hänet valittiin yhdeksi vuoden 2006 vaikutusvaltaisimmista kiinalaisista maailmassa.

Enfucellin kehittämän tuotteen isä on Suomeen kotiutunut Zhang, joka jatkaa kehitystyötä Espoossa. Hänen keksimänsä ympäristöystävällisen paperisen pehmopariston käyttömahdollisuudet ovat moninaiset. Käyntikorttia pienempi ohut paristo alkaa pian olla valmis sarjatuotantoon.

– On käsittämätöntä, että juuri Enfucell on saanut osakseen tällaista huomiota. Palkinnot ovat todella arvokkaita. Niitä ei saa rahalla, Risto Huvila päivittelee.

Palkittu uusi pehmoparisto

Viime vuonna espoolainen Enfucell valittiin Davosin talouskokouksen järjestävän World Economic Forumin teknologiapioneerien joukkoon. Vuoden 2006 pioneereja oli 47 kappaletta, joista puolet oli Yhdysvalloista. Enfucell oli ensimmäinen suomalainen yritys tällä listalla.

Tunnustuspalkinnot ovat siivittäneet kysyntää ja tarjouspyyntöjä satelee nyt ympäri maailmaa. Maailmanlaajuisesti toimivat jättiyritykset ovat kiinnostuneet mullistavasta tuotteesta.

Yrityksellä on edessä lupaava tulevaisuus. Uuden paristoteknologian mahdollisuudet ovat jo tiedossa. Palkintojen valintakriteereissä sanotaan, että yrityksen on "tuotettava ainutlaatuista teknologiaa, joka muuttaa maailmaa."

Nöyrällä asenteella tulevaisuuteen

16jaakkohapponen-2.jpg-212x155

Tätä suurten mahdollisuuksien yritystä, joka on perustettu 2002, johtaa vuodesta 2005 lähtien Jaakko Happonen. Kemian diplomi-insinöörinä hän on ehtinyt tehdä uraa teollisuudessa. Tällä kertaa edessä ovat uudentyyppiset haasteet.

On rakennettava lupaavasta keksinnöstä menestyvä tuote. Siihen Jaakko Happonen sanoo tarvitsevansa nöyrää mieltä ja rukousta.

– Kyselen rukouksessa Jumalalta neuvoja ja viisautta. Hän auttaa jokapäiväisessä työssä löytämään oikeat ratkaisut. Päivä kerrallaan on mentävä, Jaakko Happonen sanoo.

Espoon Otaniemessä sijaitsevassa Innopolissa Enfucellin 15 työntekijää rakentavat yritystä, joka parin vuoden päästä voi työllistää satoja ihmisiä.

– Kaikki minun aikaisempi kokemukseni on kuin luotu tätä tehtävää varten. Se auttaa rakentamaan liiketoimintaa hyvästä ideasta. Uskon, että yrityksellä on suuri tulevaisuus.

Happonen on löytänyt uskosta Jumalaan uuden suunnan elämäänsä. Hän puhuu innolla pehmoparistojen suurista mahdollisuuksista, mutta vielä innostuneemmin hän siteeraa Raamattua, josta hänelle on tullut elämän ja viisauden lähde. Vielä neljä vuotta sitten hän ei muistanut edes, miten Isä meidän -rukous luetaan. Se piti etsimällä etsiä Raamatusta.

Uuteen elämään liittyy myös muita tärkeitä a-kirjaimia.

AA auttoi kuiville

Jaakko Happonen opiskeli 1970-luvun lopulla diplomi-insinööksi. Kemia kiinnosti, mutta teekkarielämään liittyi myös reipas juhliminen. Viinan kanssa läträämisestä tuli vähitellen tapa, joka vaati veronsa. Työelämässä tyyli jatkui, mutta ajoittain viina maistui niin kovin, ettei työnteosta tullut mitään.

– Menetin parikin työpaikkaa ryyppäämisen takia. Lopulta juomisen vuoksi lähti myös vaimo, Happonen kertoo.

Kunnes nelisen vuotta tuli seinä eteen. Elämä oli ajautunut siihen pisteeseen, että juomiselle oli tultava loppu. Muuten edessä olisi tuho.

– Vuosipäivä on juhannuksena 2007. Silloin tulee täyteen neljä vuotta tipatonta elämää. A:lla alkava vertaistukiryhmä auttoi minut kuiville. Siellä puhutaan kaikkivaltiaasta, suuremmasta voimasta ja niin edelleen.

Happosen oli vaikea ymmärtää, miten voimaa saisi. Puheet kaikkivaltiaasta vain ärsyttivät, mutta näin jälkeen päin hän ymmärtää, että Jumala aloitti työnsä hänessä jo silloin.

– Aloitin iltarukouksesta ja rukoilin: 'Jumala, pidä minut raittiina!' Olin nöyrtynyt kyllin pyytääkseni apua. En koskaan käynyt kirkossa ja pidin uskovia hulluina. En ollut avannut Raamattua. Mutta kun Isä meidän –rukous oli unohtunut, piti kaivaa pölyttynyt Raamattu hyllystä ja etsiä se Raamatusta.

Auli, armo ja anteeksiantamus

– Insinöörinä aloin lukea Raamattua järjestelmällisesti alusta alkaen. Rinnalla minulla oli MacIntoshin selitysteos Viisi Mooseksen kirjaa, jonka ystäväni lainasi minulle. Se avasi Vanhaa testamenttia ja osoitti linkit Uuteen testamenttiin. Tajusin, että Jeesus on kuollut puolestani, Jaakko muistelee löytöään.

Siitä alkoi perusteellinen elämänmuutos. Sitten vuonna 2004 Jaakko löysi Aulin, josta tuli hänen uusi vaimonsa. Yhteinen usko ihmeitä tekevään Jumalaan on ollut peruslähtökohta uudelle suhteelle, josta mies puhuu lämmöllä.

Hän muistuttaa kerta toisensa jälkeen, että se mitä hänellä on nyt, on suurta Jumalan armoa. Syvä sovituksen kokemus on pyyhkinyt sisimmästä menneen elämän tuskan.

– Tämä on Jumalan tekoa. Ei ole syntiä, jota en olisi tehnyt, mutta olen saanut kaikki anteeksi, Jaakko Happonen vakuuttaa.

Hän kertoo unista, jotka ovat viitoittaneet tietä eteenpäin. Kerran kysymys armon ja tekojen suhteesta painoi häntä. Unessa sanottiin vain kolme sanaa: "Luther, Luther Luther ". Luettuaan Martti Lutherin roomalaiskirjeen selityksen, armon olemus alkoi valjeta. Omilla teoilla ei Jumalan suosiota ansaita, pelastus on yksin Jumalan teko.

Kuin Mooses ja Aaron

Viime vuodenvaihteessa Enfucelliin tarvittiin markkinointijohtajaa. Jaakko oli tavannut ensi kerran Risto Huvilan marraskuussa. Kuultuaan tämän taustoista konsulttina ja markkinoinnin tehtävissä, hän kyseli, eikö tämä voisi tulla töihin Enfucelliin. Huvila ei kuitenkaan ottanut kutsua vakavasti, koska hänellä oli muita suunnitelmia. Aloitteleva "autotallifirma" ei sekään ensin oikein innostanut.

Jaakko kuitenkin oli vakuuttunut, että Huvila olisi oikea mies yhtiön markkinointia vetämään. Asiat kiertyivät lopulta niin, että tammikuun toisena miehet tapasivat ja työsopimus tehtiin Riston yllätykseksi.

– On hienoa, kun voimme työn ohella puhua myös uskonasioista. Ymmärrämme toisiamme, Risto Huvila sanoo.

Enfucellissä työnjako on niin kuin muinaisessa Israelissa, että Mooses johtaa ja Aaron hoitaa puhepuolen. Vaikkei Happosen puhekaan kankeata ole, Huvila on kouliintunut esiintyjä. Pianonsoittoa harrastava myynti- ja markkinointijohtaja on saanut oppinsa niin Sonerassa kuin Sanoma Osakeyhtiössä.

Enfucellin alkuvuosi 2007 on ollut vauhdikas, kun palkinnot ja niiden tuoma julkisuus ovat vieneet yhtiön mahdollisten asiakkaiden tietoisuuteen. Yhteyksien ja asiakkuuksien solmiminen käy nyt kuumimmillaan.

Yksi Jaakko Happosen johtoajatuksista Enfucellissä on sytyttänyt myös Risto Huvilan. Vaatimattomasta alusta voidaan Jumalan avulla tehdä jotain suurta. Ja jos jostain kerskutaan, niin Kristuksen armosta


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä