Lähettäjä on meille tärkeä ja arvokas työtoveri

Kun työntekijöitämme jää eläkkeelle, he sanovat usein, että kaikkein vaikeinta on luopua lähettäjäpiiristä. Heidän kokemuksensa työtoveruudesta ja koko elämän jakamisesta lähettäjien kanssa on syvä ja tosi. Lähettäjät ovat tukijoitamme ja esirukoilijoitamme, rohkaisijoitamme ja ystäviämme, joita ilman emme kerta kaikkiaan voisi tehdä työtä Kansan Raamattuseurassa, sanoo järjestön toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma.

Koska KRS ei ole virallinen lähetysjärjestö, sen tekemää työtä ei tueta esimerkiksi kirkollisverovaroin, vaikka moni ehkä luulee niin.

– Kirkkovuoden yhden jumalanpalveluksen kolehti kannetaan ympäri Suomen KRS:n työlle. Lisäksi saamme kirkolta joitakin pieniä projektitukia. Näistä kertyy vuosittain yhteensä noin 120 000 euroa. Lähettäjiemme maksama tuki taas on noin 2,1 miljoonaa euroa. Selvää siis on, että työmme tulevaisuus lepää ennen kaikkea heidän varassaan. Lähettäjät mahdollistavat tällä hetkellä noin 60 ihmisen kokopäiväisen työn evankeliumin palveluksessa, Ulla Saunaluoma kiittää.

Talouden suhdannevaihtelut ja ajan mukanaan tuomat muutokset asettavat kuitenkin omat haasteensa lähettäjätyölle. Paperikirjeiden painatus- ja postikulut ovat nousseet merkittävästi viime vuosina. Lähettäjäkirjeiden postittaminen kuukausittain vastaa kuluiltaan kolmen täysipäiväisen työntekijän vuosipalkkaa.

Sähköposti helpottaa yhteydenpitoa 

Tällä hetkellä noin puolet KRS:n lähettäjäkirjeistä toimitetaan perille sähköpostin välityksellä. Se mahdollistaa perinteistä postitusta nopeamman ja tuoreemman tiedonvälityksen sekä värikuvien käytön kirjeissä. Lisäksi se on ilmaista. Maksettu lähettäjäkannatus kohdistuu tällöin itse työhön – ei kirjekuluihin. Luontoakin säästyy. 

– Ymmärrämme hyvin, että kaikille sähköpostin käyttö ei ole luontevaa tai edes mahdollista. Siksi paperikirjeen mahdollisuus säilyy toki jatkossakin. Toivomme kuitenkin, että yhä suurempi osa lähettäjistämme valitsisi sähköpostikirjeen, Saunaluoma painottaa.

Hänen oma kokemuksensa sähköpostin käytöstä on rohkaiseva. – Se helpottaa yhteydenpitoa puolin ja toisin. Saan lähettäjiltäni melko usein postia, jossa he kertovat vastavuoroisesti omia kuulumisiaan ja jakavat rukousaiheita. Se tuntuu hyvältä ja tärkeältä. Parhaimmillaan lähettäjäpiiristä voi kasvaa yhteisö, jossa jaetaan KRS:n työhön liittyvien asioiden ohella henkilökohtaisia elämänkysymyksiä ja kannetaan toisia rukouksin. Sitä varten osa työntekijöistämme on perustanut lähettäjilleen myös oman Facebook-ryhmän.

Kaikella on aikansa

Yhden lähettäjätyön kipupisteistä muodostaa taloudelliseen tukeen ja rukoustukeen liittyvä tasapainoilu.

– Olemme kiitollisia joka ikisestä työmme ystävästä ja esirukoilijasta! Tarvitsemme heitä ja haluamme tehdä tätä työtä yhdessä heidän kanssaan, Saunaluoma korostaa.

– Jos haluat edelleen lukea lähettisi kuulumisia ja rukoilla hänen puolestaan, vaikka et voisikaan maksaa lähettäjäkannatusta, rohkaisen sinua vaihtamaan paperikirjeet sähköpostikirjeisiin. Taloudellista tukea on myös se, että kuluja ei synny.

– Lähettäjiemme elämäntilanteet ja kiinnostuksen kohteet vaihtelevat ajan kuluessa. Se kuuluu elämään. Jos oman lähetin tukeminen ei tunnu enää ajankohtaiselta, on ihan luvallista ja hyväksyttyä vaihtaa toisen työntekijän tukijaksi tai luopua lähettäjäpiiriin kuulumisesta kokonaan. Siihen riittää ilmoitus lähettäjäosastollemme. Syitä ei tarvitse selitellä, Saunaluoma lupaa.

Tue säännöllisesti, jos voit 

Nykyajalle on ehkä ominaisempaa pyrkiä tekemään voittoa itselleen kuin antaa omastaan toisten hyväksi. Lähettäjätyön ytimessä on kuitenkin rakastava ja lahjojaan ehdoitta tuhlaava Jumala. Me voimme antaa mahdollisuuksiemme mukaan eteenpäin sitä hyvää, jota olemme häneltä saaneet. Raamatun lupausten mukaan se tuottaa siunauksen elämäämme: antaessaan saa.

– Lähettäjänä toimimisessa on kyse aidosta ja merkittävästä osallisuudesta Jumalan valtakunnan työhön. Jo Vanhan testamentin aikaan kehotettiin maksamaan kymmenyksiä. Jeesuksen lähipiiriin kuului joukko naisia, jotka avustivat häntä omilla varoillaan (Luuk. 8:1-3). Alkuseurakunnat suorittivat keräyksiä ja lähettivät rahat apostoleille, jotta heidän oli mahdollista tehdä matkatyötään ja kertoa ihmisille Jeesuksesta, Saunaluoma muistuttaa. 

Yksi pyyntö hänellä vielä on.  – Jos mahdollista, tue työtämme säännöllisesti. Voit tehdä pankkisi konttorissa tai verkkopankissa sopimuksen toistuvaissuorituksesta. Säännöllinen tuki tekee työn suunnittelun ja budjetoinnin todella paljon helpommaksi.

ELINA LAHTINEN

Liity mukaan lähettäjien joukkoon.
Voit tehdä sen tästä.

 

 

 

 

 

 

 

 

              

 

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä