Kesäkeskusten uutisia

1.4.2016

Orisbergissa tuodaan esille alueen rikasta kulttuurihistoriaa

Orisbergissä kurjenmiekat kukkivat järven rannoilla.
Orisberg sijaitsee Suomen ensimmäisen tekojärven Kotilammin rannalla. Orisbergin kirkon ja kuvassa näkyvän kellotapulin on suunnitellut arkkitehti Carl Ludvig Engel.

Orisbergissa vietetään loma- ja kurssikeskuksen 40-vuotisjuhlavuotta. Tänä keväänä  keskuksessa aloitetaan Tarinoita Orisbergistä -hanke, joka on vastikään saanut merkittävän hanketuen Leader Yhyrekseltä.

- Tavoitteena on tehdä Orisbergin yli 300-vuotista kulttuurihistoriaa näkyväksi, toteaa projektin vetäjä Marja Paukkunen.

- Aikaisemmin on kohennettu kyläympäristöä ja rakennuksia. Nyt panostammen kulttuurihistorian säilyttämiseen ja alueen vetovoimaisuuden lisäämiseen.

- Tuotteistamme Orisbergin historiaa tarinoita hyödyntäen ja tarjoamme niiden avulla elämyksiä uusille kohderyhmille ja uusia elämyksiä niille asiakasryhmille, jotka jo ovat käyneet opastetuilla Kivet kertovat -kierroksillamme.

- Orisbergin rikas ja monipuolinen historia sisältää sitä aitoa ja alkuperäistä Orisbergin elämää, johon kuuluu tärkeänä osana myös hengellinen perintö.

Kaksivuotisen hankkeen aikana esimerkiksi luetteloidaan Orisbergin kartanon alueella sijaitsevan vanhan maamieskoulun esineistöä ja konservoidaan vaurioituneita kuvia ja luokkakuvatauluja. Orsibegissa järjestetään myös käsikirjoitustyöpajoja, joilla tuotetaan alueen historian liittyviä pieniä näytelmiä, näyttelyselostuksia ja rooliopastuksia.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 45 000 euroa. Tukipäätöksen mukaan hanke toteuttaa erinomaisesti Yhyres ry:n strategian Maaseutupääomaa juurista -painopistealuetta.

Orisbergissa toimi rautaruukki 1670-luvulta asti yli 200 vuotta. Orisbergin kartano on ollut edelläkävijä maatalouden kehittämisessä.

Orisbergissa on toiminut Kansan Raamattuseuran loma- ja kurssikeskus vuodesta 1976 lähtien. Tänä vuonna vietetään toiminnan 40-vuotisjuhlavuotta. Tilat on vuokrattu Orisbergin kartanolta. Toiminnasta vastaa Orisbergin kannatusyhdistys ry.

Lue lisää Orisbergin toiminnasta ja historiasta.