KRS lyhyesti

Kansan Raamattuseuran Säätiö (KRS) on luterilaisen kirkon piirissä toimiva valtakunnallinen evankelioimisjärjestö. Toimintamme kiteytyy sanoihin: Elämme armosta, kerromme Jeesuksesta.

Haluamme rohkaista ihmisiä uskomaan Jeesukseen Kristukseen omana Vapahtajanaan ja tuomaan toisiakin hänen yhteyteensä.

Haluamme  myös palvella seurakuntia evankelioimistehtävän toteuttamisessa ja seurakuntalaisten varustamisessa.

Työn piirissä on  tilaa taustaltaan ja kristilliseltä korostukseltaan erilaisille ihmisille. Kansan Raamattuseura haluaa toimia sillanrakentajana; rakentamassa elämän siltaa Jumalan yhteyteen sekä kristittyjen yhteyteen yli yhteiskunta- ja kirkkokuntarajojen.

Kansan Raamattuseuran työn tekee mahdolliseksi suuri ystäväjoukko, joka tukee työtä rukouksin, vapaaehtoistyöllä ja taloudellisesti. Kaksi kolmasosaa vuosituloista kertyy lähettäjätuesta, kolehdeista, keräyksistä ja lahjoituksista.

Kansan Raamattuseuran kustannusyhtiö Karas-Sana Oy kustantaa hengellistä viikkolehteä Sanaa ja harjoittaa majoitus- ja ravitsemustoimintaa loma- ja kurssikeskuksissa. Konsernin palveluksessa työskentelee lähes sata henkilöä.

Kansan Raamattuseura aloitti toimintansa vuonna 1945.

Toiminta

Kansan Raamattuseuran Säätiö tekee evankelioimis-, sielunhoito- ja diakoniatyötä sekä itsenäisenä  evankelioimisjärjestönä että yhdessä seurakuntien kanssa mm. seuraavilla työaloilla:

• seurakuntien työntekijöiden ja seurakuntalaisten kouluttaminen ja varustaminen evankelioimis- ja sielunhoitotyöhön Suomessa sekä maamme rajojen ulkopuolella
  • työ erityisesti aikuisväestön keskuudessa kaupungeissa, omaa toimintaa on Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa ja Mikkelissä
  • nuoriso- ja opiskelijatyö valtakunnallisesti sekä erityisesti pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä
  • lasten parissa tehtävä työ seurakunnissa, kouluissa  ja omissa toimintakeskuksissamme, työmuotoina mm. leirit sekä  nukketeatterityö ja siihen tarvittavan materiaalin tuottaminen ja koulutus. Vivamon Lastenkylä tarjoaa muistorikkaita hetkiä koko perheelle.
  • eri ikä- ja kohderyhmille suunnitellut hengelliset tilaisuudet, kurssit ja ohjelmat  loma- ja kurssikeskuksissamme. Ympäri vuoden toimivia ovat Vivamo Lohjalla ja Kairosmaja Pelkosenniemellä. Kesäkuukausina toimivat Säynämö Heinävedellä, Tervosalmi Tervossa ja Orisberg Isossakyrössä. Lisäksi toimintaamme on Parikkalan Oronmyllyllä, jonka omistaa Oronmyllysäätiö, sekä Kalajoen kristillisellä opistolla.
  • Vivamon Raamattukylä tuottaa Raamattuun perustuvia näytelmiä jouluna, pääsiäisenä ja kesäkaudella.
  • ikäihmisten parissa tehtävä työ seurakunnissa ja omissa loma- ja kurssikeskuksissamme, Vivamo-opistossa sekä SenioriFoorumit mm. Helsingissä,  Tampereella ja Jyväskylässä, Lahdessa ja Mikkelissä.
  • turistityö Lapissa (Saariselän Pyhän Paavalin kappelissa ja Pyhätunturin Revontulikappelissa)

Lyhyt historiikki

Kansan Raamattuseuran Säätiö syntyi sota-ajan herätysten seurauksena vuonna 1945. Seurasta ei kuitenkaan tullut perinteistä herätysliikettä, vaan laaja-alainen evankelioimistyön palvelujärjestö. Sen päätyömuotoja ovat alusta saakka olleet julistus ja evankelioimistyön koulutus seurakunnissa.

Sotien loppuvaiheessa Suomen yli pyyhkäisi hengellisen herätyksen aalto. Evankelista Frank Mangs piti kokoussarjoja ympäri maata, ja kokouspaikat täyttyivät ääriään myöten. Kansan Raamattuseura perustettiin 1945 hoitamaan herätystä eteenpäin. Hankkeen keskeinen puuhamies oli Yrjö Karilas .

KRS alkoi julkaista Sana-lehteä, joka sai heti suuren levikin. Vuonna 1946 KRS:n toiminnanjohtajaksi tuli Mauri Tiilikainen. Hänen johdollaan seuran julistajat alkoivat tehdä läheistä yhteistyötä seurakuntien kanssa, mikä vakiintui KRS:n työnäyksi.

Vuonna 1953 sisarukset Karin ja Mary Stråhle lahjoittivat KRS:lle Lohjalla sijaitsevan Vivamon maatilan, jonne perustettiin seuran ensimmäinen toimintakeskus. Vivamossa alettiin pitää nuorisoleirejä, ja nuorisotyö lähti vahvaan nousuun.

60-luku oli KRS:lle nopean kasvun aikaa. Seura sai lahjoituksena useita toimintakeskuksia ja maa-alueita keskusten rakentamista varten. Opiskelijatyö lähti liikkeelle ja kasvoi seuraavalla vuosikymmenellä. Erilaisia musiikkiryhmiä syntyi evankelioimistyön tueksi. Eläkeläistyö alkoi Vivamossa, sitä varten perustettiin Vivamo-opisto.

70-luvulla lähettäjäpiirien syntyminen loi pohjan työntekijämäärän kasvulle. KRS järjesti laajoja evankelioimiskampanjoita ja -aktioita. - Evankelioimistyön koulutuskeskus, EVKO, perustettiin palvelemaan seurakuntien evankelioimistyötä.  Karas-Sana Oy perustetiin vuonna 1974 hoitamaan kustannustoimintaa.

80-luvun alussa KRS järjesti yhdessä seurakuntien kanssa laajan Tässä elämä -kampanjan, jossa tavoitettiin viikon aikana yli puoli miljoonaa ihmistä noin 150 seurakunnassa.

KRS on vuosien varrella järjestänyt  useita missiotapahtumia. Myös useimmissa Suomessa ja Baltiassa järjestetyissä missioissa Kansan Raamattuseura oli pääjärjestäjänä ja Kalevi Lehtisen yhteistyökumppanina.

90-luvun alkupuolella Pietarin katulapsityö ja Venäjä vankilatyö lähtivät  liikkeelle ja ovat edelleen merkittäviä työmuotoja.

KRS:n monipuolinen evankelioimistyö jatkuu kaiken ikäisten ihmisten parissa Suomessa ja ulkomailla. Siitä mitä KRS on tänään, saat välähdyksiä näiltä internet-sivuiltamme.