Vivamo-opisto -uranuurtaja jo vuodesta 1965

Vivamo-opisto 50 vuotta-2015 (Large)

Vivamo-opiston perusti vuonna 1965 maisteri, diakonissa Vieno Heinonen Kansan Raamattuseuran silloisen toiminnanjohtaja Mauri Tiilikaisen tuella. Vahvasti kristilliselle pohjalle rakennetun opiston toiminta-ajatus oli kouluttaa eläkeikäisiä, joilla monilla oli vain lyhyet kansakouluopinnot takanaan.

Opiston ensimmäiset kurssit olivat useiden viikkojen mittaisia. Opinnot sisälsivät raamattuopetuksen lisäksi kirjallisuuden, psykologian, yhteiskuntaopin, terveysopin, ruuanlaiton ja kielten opiskelua. Alkuvuosina järjestettiin myös ammattiin valmistavia kotiavustajakursseja.

Vastaavaa toimintaa ei Suomessa aiemmin ollut ja Euroopassakin ikääntyneiden kouluttaminen oli harvinaista tuohon aikaan. Opisto sai osakseen kansainvälistä huomiota.

Vuosien myötä opiston kurssit ja tapahtumat muuttuivat muutamien päivien pituisiksi lyhytkursseiksi. Samalla toiminnan määrä on kasvanut ja sisältö monipuolistunut. Rehtori EIja Kempin aikana opiston kurssitarjontaan tuli mukaan myös työntekijäiden täydennyskoulutus sekä seurakuntien vanhustyöhön tarkoitetut pienryhmäaineistot. Opiston toiminta-ajatus on Kasvua koko elämä.

Vuodesta 1965 - vuoteen 2015 opiston kursseille Vivamossa ja seurakunnissa on osallistunut noin 43 000 ihmistä.

• Vivamo-opiston rehtoreina ovat toimineet maisteri, diakonissa Vieno Heinonen 1965-1975, hum. kand. Terttu Ventelä 1975-1997 ja FM, TM Eija Kemppi 1997-2012.
  • Vuonna 2012 Vivamo-opiston johtajaksi tuli TM, diakoni Kristiina Nordman.
  • Kristiina Nordmanin siirryttyään kouluttajaksi vuonna 2014, opiston kursseista vastaa nyt kurssishteeri Marja-Liisa Kokkonen.