Anna-Mari Kaskinen ja Lehari Kaustel
Uskon Yö -tapahtuma perustuu Anna-Mari Kaskisen kehittämään ideaan. Kirkoissa toteutettavaa Uskon Yötä koordinoi Lehari Kaustel.

Uskon Yö -tapahtuman taustaa

Alun perin Anna-Mari Kaskisen ideoiman tapahtuman yleisteemana on Taide uskon ilmentäjänä.

- Jumala on salaisuus. Usein juuri taide tavoittaa sen, mihin määritelmät eivät yllä, toteaa Anna-Mari.

Kautta vuosisatojen usko on inspiroinut taiteen tekijöitä.Tapahtuman tavoitteena on ollut kutsua eri alojen taitelijat  yhteen, jakamaan omia löytöjään ja kysymyksiään. Tapahtuma on tarjonnut uskon kysymyksia pohtiville taiteilijoille tilaisuuden teostensa esittämiseen ja samalla mahdollisuuden päästä vuorovaikutusteen toistensa kanssa  ja yleisön kanssa. Myös tapahtumiin osallistuneet ovat saaneet olla mukana taiteen tekemisessä luomalla itse tai esittämällä taiteilijoille toiveitaan. Tapahtuma on päättynyt yhteiseen messuun, jossa eri taiteenalat ovat vahvasti läsnä.

Uskon Yö -tapahtumia on järjestetty Vivamossa Lohjalla vuodesta 1999 lähtien. Vuonna 2015 alkaen tapahtumasta tuli  valtakunnallinen, yhteistyössä seurakuntien kanssa toteutettava tapahtuma.

Uskon yö viittaa myös hengellisessä vaelluksessa koettavaan yöhön tai eräämaavaiheeseen. Se merkitsee kulkemista uskon ja epäuskon rajapinnalla. Jumala on kaikkea suurempi, kaikki lähtee hänestä. Hänen varassaan voimme kulkea yön halki.

Kansainvälisestä Crescendo-työstä vastaavat Airi ja Beat Rink veivät idean Baseliin, Sveitsiin. Siellä toteutettiin toukokuussa 2013 laaja  tapahtuma Nacht des Glaubens. Mukana oli suuri joukko eri alojen taiteilijoita kirkoissa, kaduilla ja konserttisaleissa. Suunnitteilla on uusi Uskon yö -tapahtuma. Myös Tallinnassa toteutettiin Uskon Yö -tapahtuma kesällä 2012.

Lue lisää Uskon yö -tapahtuman tausta-ajatuksista.