Alfa-kurssi

Alfa on kymmenen viikon mittainen kurssi, jolla käsitellään kristinuskon perusasioita leppoisassa ilmapiirissä luentojen ja keskustelun kautta. Alfa-kurssi on tarkoitettu erityisesti etsijöille ja epäilijöille.

Alfa-kurssi on saanut alkunsa Lontoossa anglikaanisessa Holy Trinity Brompton -seurakunnassa. Alfa-kurssi on levinnyt ympäri maailman ja sitä järjestetään niin luterilaisissa, katolisissa kuin monissa vapaakirkollisissa seurakunnissa.

Alpha Mark-Red1 Lrg VERTICAL-01

Mikä Alfa-kurssi on?

Alfa on kymmenen viikon mittainen kurssi, jolla käsitellään kristinuskon perusasioita leppoisassa ilmapiirissä luentojen ja keskustelun kautta. Yhteyttä luodaan iltapalan ääressä.

Alfassa jokainen saa esittää kristinuskoon liittyvät vaikeatkin kysymyksensä ääneen. Alfa on suunniteltu erityisesti etsijöille ja hiljattain uskon löytäneille, mutta se sopii muillekin. Kurssi tarjoaa myös  mielekästä tekemistä seurakunnan aktiiveille.

Alfa-kurssit käynnistyivät 1990-luvun alussa Englannin anglikaanikirkon piirissä. Alfan toimivuus on todistettu erilaisissa seurakunnissa ympäri maailmaa; mukana ovat maailmanlaajuisesti kaikki vakiintuneet kristilliset kirkot ja liikkeet.

Suomessa Alfa-toiminta koskettaa lähes kaikkia kirkkokuntia. Luterilaisen kirkon piirissä Alfoja pidetään useissa seurakunnissa eri puolilla maata. Monissa seurakunnissa Alfasta on tullut säännöllistä toimintaa.

Suomessa yleisin Alfa-kurssi on aikuisten iltakurssi, mutta täällä on järjestetty myös päivä-Alfoja, samoin lasten, varhaisnuorten, nuorten ja armeija-Alfoja. Joillakin kursseilla on ollut mukana pakolaisia ja  työpaikka-Alfojakin on pidetty. Kurssin voi järjestää myös vaikkapa kahvilassa tai missä tahansa minne ihmisten on helppo tulla. Turussa toteutettiin keväällä 2014 kahvila-Alfa.

Alfa-kurssin järjestäminen edellyttää ydintiimin kouluttamista. Alfa-toiminta järjestetään yhteistyössä seurakuntien ja Suomen Alfa-toimiston kanssa, joka koordinoi Alfa-työtä eri puolilla maata. Suomen Alfa-koordinaattori on Helena Lintinen.

Alfa-ohjaajakoulutus ennen kurssin aloittamista

Alfa on osoittautunut hyväksi ja innostavaksi tavaksi tarjota uskosta vieraantuneille paikka, missä he voivat tutustua kristinuskon perusasioihin mukavalla tavalla ja löytää yhteyksiä seurakuntaan. Kurssi tarjoaa myös seurakuntien aktiiveille tilaisuuden palvella omilla lahjoillaan. Ohjaajakoulutus opastaa Alfan ideaan ja kurssin järjestämiseen seurakunnassa.

Kouluttajamme voivat tulla pitämään ohjaajakoulutuksen seurakuntaan koko Alfa-tiimille. Onnistuneen Alfan pohjana on hyvä työryhmä ja sen valmistautuminen.

Kansan Raamattuseurassa Alfa-kouluttajina toimivat Mikko Matikainen, Matti Mäkinen,  Kristiina Nordman ja Virpi Nyman.